Рекорд в България: Един човек изтегли 29 бързи кредита


Дата: 19/08, 14:05

Снимка Булфото

Експерт направи разкритие за нещо, което се е случило за първи път в България.

"Рекордът, който съм виждал, е 29 бързи кредита". Това каза пред Нова нюз финасовият експерт Иво Димитров по повод статистика на БНБ за ръст на лошите бързи кредити у нас.

Той уточни, че в тази статистика се имат предвид кредити от небанкови финансови институции, от които бързите кредити са само една част. А за рекорда с 29-те кредита посочи, че става дума за "грандиозната" сума от 30 хиляди лева, което по думите му е един среден потребителски кредит.

"Бързите кредити е хубаво и бързо да се връщат", посъветва Димитров и предупреди: "Практиката доказва, че след третия влизате в дългова спирала". 

Другият финансов експерт, който се включи в разговора, Тихомир Тошев, прогнозира за ръста на бързите кредити: "Аз очаквам, че наистина ще бъде тенденция, защото в период на такава висока инфлация и сериозен ръст на цените на горивата, енергията, храните, българите с най-ниски доходи са тези, които страдат най-много и те не могат да вържат семейния си бюджет от заплата до заплата. И те ще продължат да потребяват бързите кредити, а те са най-скъпите кредити на пазара".

Той посочи сивият сектор като причина за тях, защото хората, които не получават по документи парите, които взимат за труда си, не могат да се ползват от банковите кредити. "Трябва държавата да продължи за това да изсветлеят фирмите, които работят в сивия сектор и не осигуряват служителите си на редовни зпалати и ги тласкат към бързите кредити", категоричен е експертът.

За да сме сигурни, че ще можем да обслужваме кредитите си, Иво Димитров припомни правилото, че всички разходи не трябва да надхвърлят 50% от общия ни семеен доход. "За съжаление когато говорим за бързи кредити, никой не спазва това правило", коментира той.

Тихомир Тошев беше още по-предпазлив - той предложи хората да изчисляват разходите си като 30% от своя доход, за да са сигурни, че няма да имат финансови проблеми, пише blagoevgrad24.bg.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Какъв е проблемът на Таджикистан с Русия и какво преподават в учебниците на таджиките
Дата: 28/03, 11:46

Полицията ще охранява центровете за бежанци
Дата: 28/03, 11:40

Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 28/03, 11:40

5 съвета при избора на годежен пръстен
Дата: 28/03, 11:40

Кои са най-предпочитаните европейски марки електромобили?
Дата: 28/03, 11:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия