В Австрия задържаха българин, превозвал нелегални мигранти в преустроен автомобил


Дата: 03/05, 17:40

Снимка Булфото

Българин реши да забогатее незаконно зад граница, но сметките му излязоха криви.

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия (в източната част на страната), спря специално преустроен автомобил с три двойни етажа, прикрепени към дъното, в който български шофьор е превозвал нелегално петима сирийци, съобщиха австрийската осведомителна агенция АПА и електронни медии, цитирани от БТА.

Модификациите на пода на микробуса първоначално не били забелязани от полицаите. Едва след сигнал от свидетел те успели да проследят автомобила. След като разпитали петимата сирийци на възраст между 16 и 50 години, разследващите най-накрая открили двойното дъно.

Петимата сирийци са платили от 5000 до 6000 евро на човек.

"Шофьорът, 36-годишен българин, е арестуван и вече е разпитан", каза говорителят на полицията Йохан Баумшлагер.

"Той призна нелегалния превоз. Заяви също, че с този преоборудван автомобил е пътувал до Австрия няколко пъти месечно", каза Баумшлагер.

Три двойни етажа са били прикрепени към долната част на влекача на автомобила с помощта на въже за изтегляне.

"Пътуване в абсолютно нечовешки условия - това показва нагледно полицейски служител, който демонстрира как превозваните са лежали в пригодените клетки - точно до задвижващия вал и ауспуха, само на сантиметри над пътя. Начинът, по който е преустроен автомобилът, предполага, "че това не е единственият автомобил, който е бил преустроен", заяви Баумшлагер.

Според полицията фактът, че контрабандистите полагат повече усилия, показва, че мерки като проверките по границите и в страната, както и засиленото международно сътрудничество, дават резултат. Високите санкции също са възпиращ фактор, казва говорителят на полицията. Една от последиците от това е, че възнагражденията на контрабандистите са "нараснали неимоверно". "Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, сега  струва многократно повече", допълни Баумшлагер.

"Броят на хората, които влизат нелегално в Долна Австрия, се е увеличил през първите четири месеца на тази година. За същия период броят на хората, които са влезли в страната с помощта на трафиканти, е намалял значително - от 909 на 219 души. И въпреки засиления контрол, тази година е арестуван само един контрабандист, докато миналата година те са били 18. Строгият контрол дава резултат", подчерта полицията.

Петимата сирийци не са подали молба за убежище в Австрия, твърди се, че са продължили пътя си към Германия след разпит. Иззетият автомобил ще бъде бракуван след извършване на съдебномедицинска експертиза.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Един човек загина след атака с дронове
Дата: 18/05, 02:481 Коментар

От Космоса до домашната аптека – уникални български пробиотици
Дата: 18/05, 02:20

Украйна ще възстанови от утре консулските услуги за мъже в мобилизационна възраст
Дата: 18/05, 01:351 Коментар

Пожар изпепели къща край Пловдив
Дата: 18/05, 01:17

Хампарцумян: Тези, които купуват жилище за инвестиция, може да загубят много пари
Дата: 18/05, 01:03

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия