Фундаменталната промяна на социалната система в България може да се забави с години


Дата: 10/05, 09:55

Снимка Pixabay

Преминаването към балансирано общество с по-малки неравенства между бедни и богати може да се забави с години в България.

Страната ни остава с най-голяма разлика в ЕС между най-богатата и най-бедната прослойка и обществото напомня по-скоро на изостанала ресурсна икономика. 

Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива, пише Pariteni. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга.

Подобренията обаче са бавни, а политическият хаос обещава да забави с години фундаменталната промяна на социалната система, която има реален потенциал да забърза положителните тенденции.

Това се показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ).

През 2023 г. линията на бедност общо за страната e 637.92 лв. средномесечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1,3259 млн. лица, или 20.6% от населението на страната.

"Промените са много динамични. По-добре е да поизчакаме поне още 1-2 години. Тогава ще знаем всъщност дали става дума да трайно намаление на бедността  или пък напротив, става дума за някаква временна корекция и ще се върнем към предишната тенденция на леко увеличение", отбеляза икономистът Адриан Николов.

Според него през последните няколко години у нас се прилага правилен подход с обвързване на социалните помощи с линията на бедност и въвеждане на подоходен критерии и по-прецизно таргетиране на пази подкрепа.

Въпреки лекото свиване, неравенството в България остава далеч от европейските цели.
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Хиляди фенове на днешната тренировка на Надал на последния му "Ролан Гарос"
Дата: 20/05, 22:06

Политолог: Три партии се борят за второто място на изборите
Дата: 20/05, 21:59

Славчо Велков: Напрежението в Газа няма да спадне
Дата: 20/05, 21:51

Продават на търг легендарен 5-звезден хотел на "Свети Влас“ на известен бизнесмен
Дата: 20/05, 21:37

Ники Василковски припомни думите на великия Айнщайн по повод Световния ден на пчелата
Дата: 20/05, 21:33

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия