Топлинна капачка запушва България и вдига температурата с 10 градуса, сочат учените


Дата: 16/07, 12:57

Кадър Метео Балканс

Топлинен купол или "капачка" има над Балканите. 

Поради това явление температурите в региона са с 10 градуса над обичайните за сезона. Горещата вълна започна в началото на юли и ще продължи още, като на места водата в Средиземно море достига до 30 градуса, сочат данните на метеорологичния уебсайт Severe Weather Europe, цитира Нова Варна.

Балканите са под влиянието на топлинен купол, който повиши температурите с 10 градуса над нормалните за сезона, според данни от Severe Weather Europe. Големи части от Европа, особено Балканите, са подложени на продължителна гореща вълна, която започна в началото на юли и се очаква да продължи още две седмици.

Исторически горещи вълни с температури над 40 градуса са най-интензивни на Балканския полуостров и в Източна Европа. В Средиземно море водата също става гореща, като на места достига 30 градуса.

Прогнозите показват, че температурите през целия юли ще останат много над средните за Южна и Източна Европа, като най-големите аномалии се очакват на Балканите.

Това е първата значителна гореща вълна през лятото на 2024 г. На Балканите температури над 40 градуса бяха отчетени в Румъния, Сърбия, Албания, България, Босна, Северна Македония и Гърция. В Сърбия бяха отчетени исторически стойности с минимални температури от 30,6 градуса в събота и 31,2 градуса в неделя.

Високи нощни температури бяха засечени и в Хърватия, Босна, Румъния и Северна Македония. В Гърция минималната температура не пада под 30 градуса на някои станции през уикенда.

Това се дължи на топлинен купол, който се е установил над Средиземноморския регион и Източна Европа.

Какво е топлинен купол?

Топлинните куполи са метеорологичен феномен, свързан с екстремна жега. Горещият въздух се натрупва в атмосферата и действа като капачка върху Земята, спирайки охлаждането на въздуха. Това обикновено се случва за дълги периоди от време.

Топлинният купол е основен фактор за честите екстремни жеги в Европа, най-често през летните месеци, но понякога и през есента.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



4 банки дават кредити за печки
Дата: 24/08, 05:00

Проф. д-р Сейит Али Гюмюшташ, международно признат експерт в онкоортопедията, гостува в България
Дата: 24/08, 04:20

На тази дата е открит е курортният комплекс Албена.
Дата: 24/08, 04:00

Масово затварят магазините в любим български град
Дата: 24/08, 03:00

От отпадналост до повръщане - какви са симптомите на стомашните вируси?
Дата: 24/08, 01:52

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия