Акция на ГДБОП и ДАНС, много натръшкани


Дата: 20/08, 21:08

Кадър ГДБОП

Арести на международна престъпна група за трафик на мигранти през България

Мащабна операция срещу международна организирана престъпна група, участваща в трафик на мигранти през територията на България, завърши с арестите на осем лица. Акцията, проведена на 19 август 2024 г. в област Пловдив, е дело на съвместни усилия между Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и още няколко структури на МВР, предаде Дунав мост.

Операцията бе насочена към прекъсване на канал за трафик на мигранти, преминаващ по така наречения "Западно-Балкански маршрут", който свързва Турция с Западна Европа, преминавайки през България, Сърбия и Румъния. Служители на ЕВРОПОЛ, както и представители на граничната полиция на Република Румъния и Република Молдова, също взеха участие в операцията, което подчертава международния характер на разследването.

 

При претърсванията, извършени на няколко адреса и автомобили, бяха иззети редица доказателства, включително документи, проследяващи устройства, мобилни устройства, кокаин, оръжие и банкови карти. Заловените лица, сред които са и лидерите на престъпната група, вече са с повдигнати обвинения.

Разследването разкрива, че групата се състои от граждани на Сирия, Йордания, България и Молдова. Един от българските участници в групата е отговарял за логистичната дейност, включително осигуряването на автомобили, регистрирани на лица с нисък социален статус. Молдовски шофьори, набрани чрез интернет платформи, са извършвали транспортирането на мигрантите през България, използвайки добре организирана система за комуникация чрез мобилни приложения.

Задържаните са обвинени в трафик на хора и участие в организирана престъпна група, а по време на операцията са иззети следните улики:

Банкови карти, свързани с международни парични преводи;

1,5 грама кокаин;

Незаконен пистолет "Liberty" и боеприпаси;

Документи за превозни средства и ключове за автомобили;

GPS устройства за проследяване.

От началото на месец април тази година са установени 17 случая на задържане, свързани с групата, в които са идентифицирани над 130 нелегални мигранти. По време на операциите са арестувани над 20 шофьори, предимно молдовски граждани.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



До 3000 лв. глоба за продажба на енергиен прах
Дата: 12/09, 12:04

В Ставропол въстанаха срещу хонорар от 15 милиона рубли за Шаман, искат да върне парите на данъкоплатците
Дата: 12/09, 12:00

Нов проект на Комфорт ООД – жилищен комплекс Кабакум Плаза на метри от плаж Кабакум във Варна
Дата: 12/09, 12:00

Джон Бон Джоуви спаси жена, опитала да скочи от мост
Дата: 12/09, 11:56

Огън жена изуми зрителите на „Преди обед“
Дата: 12/09, 11:53

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия