Депутатите оправят казуса със служебните премиери на първо четене


Дата: 29/03, 16:47

Снимка Булфото, архив

За по-малко повече от час законопроектът за изменение и допълнение на Закона за БНБ влезе за разглеждане в Правна комисия, бе приет, а след това бе вкаран като извънредна точка в дневния ред и бе приет на първо четене. 

Автори на законопроекта са Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Алкесандрова и Хамид Хамид. 

Първоначалните текстове бяха приети със 137 гласа "за", а 54 бяха "против". 

С промените се уреждат несъответствията по отношение назначението на служебен министър-председател.

Новите текстове дават възможност на управителя и подуправителите на БНБ, на председателя на Сметната палата и неговите заместници и на омбудсмана и неговите заместници да станат служебни премиери без това да противоречи на законите в страната.

Важно е да се уточни, че след периода, в който някое от тези лица, което е приело да заеме министърпредседателския пост, приключи със задълженията си към изпълнителната власт, той или тя се завръща да довърши мандата си в БНБ, Сметната палата или като омбудсман или зам.-омбудсман.

При дебатите от "Възраждане“ и "Има такъв народ“ разкритикуваха промените. Петър Петров обвини мнозинството, че погазва законите в страната и не се съобразява със сроковете, заложени в Правилника на Народното събрание, между разглеждането на законопроекта в зала и внасянето му за обсъждания в пленарната зала.

Гроздан Караджов определи промените като "безумие“. По думите му няма как да се съвместяват няколко длъжности, а тези поправки не коригирали проблема със законодателството. 

Бурна реакция предизвика темпът на гласуване. Въпреки че бяха заявени редакционни поправки, председателят на Правната комисия Анна Александрова направи процедура за разглеждане на текстовете и на второ четене. Това, разбира се, доведе до критики към председателя на Народното събрание, а Петър Петров направи заявка за изготвянето на конституционна жалба. 

След 15-минутна пауза Анна Александрова заяви, че оттегля предложението за разглеждане и на второ четене, но по нейно искане бе съкратен срокът за редакционни поправки на 3 дни.
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Костадин Ангелов: Рано е да говорим за коалиции
Дата: 27/04, 21:20

Изпреварващо решение за спестяванията от Алианц Банк
Дата: 27/04, 21:00

Полицейска кола се блъсна в дърво в центъра на Велико Търново
Дата: 27/04, 20:522 Коментара

Меглена Плугчиева: Там, където не се ползват моят опит и съвети, няма нужда да стоя
Дата: 27/04, 20:312 Коментара

Разград с богата културна програма през май: Великденски заек на Велики четвъртък, Чакърдъкова в Деня на буквите, а абитуриентите – по червена пътека
Дата: 27/04, 20:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия