Пожарите в РС Македония са засегнали 12 села, има жертва


Дата: 30/07, 22:19

Кадър Нова телевизия

Възрастен мъж е починал в кумановското село Кокошине в Република Северна Македония в понеделник. Загинал е от задушаване, опитвайки се да спаси имуществото си. Съпругата на жертвата е била успешно евакуирана, съобщи директорът на Центъра за управление при кризи в РС Македония Стоянче Ангелов, предава Нова телевизия.

72-годишният Живко се изправя сам срещу огъня, за да спаси имуществото и животните си. Огнената стихия опустошава домовете на съседите му и цялото село. „Докато дойде пожарната, аз го изгасих с жена ми. Пръсках около къщата. Успях да спася къщата и животните. Къщата на комшията от Скопие изгоря”, жителят на с. Малотино Живко.

24 часа, след като огънят обхваща село Малотино, хората не са евакуирани, но повечето са избягали от къщите си, защото пожарът продължава във високите части на селото.

Два хеликоптера на Министерството на вътрешните работи, съвместно с армията и пожарната, участват в гасенето на пожар, обхванал две села. „Продължаваме с гасенето. Отивам да почина малко и пак се връщам втора смяна”, обясни служителят на Национални гори Мирослав.

Над 40 са пожарите, обхванали югозападната ни съседка. Повече от 15 са избухнали в рамките на един ден, като подпомогнати от вятъра се разпространяват бързо, обхващайки и 12 села. По думите на Ангелов хеликоптерите на армията и полицията, както и двата специализирани самолета, с които РС Македония разполага, не са постигнали особен резултат с гасенето на разпространяваните  от вятъра пожари. От Центъра са предвидили да осигурят механизация, за да бъдат направени просеки, които да спрат разпространението на огъня. 

В община Куманово три села са засегнати от огъня, изгорели са няколко стари къщи. В община Старо Нагоричане също са пострадали три села, с малко жители. В населеното с повече хора село Неманичи в община Свети Николе са изгорели десетина къщи. Ситуацията е подобна в община Пробищип и в село Стар Караорман, както и в Ново село, което е в близост до границата с България. 

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Руски дрон се разби в Латвия
Дата: 08/09, 23:10

Димитър Главчев се похвали със снимка от връх Вихрен
Дата: 08/09, 23:03

Първата хип-хоп адаптация на класическата приказка на Луис Карол "Алиса в страната на чудесата"
Дата: 08/09, 23:00

Прогноза за времето през новата седмица
Дата: 08/09, 22:50

ВАС даде на ДПС-Доган срок до утре да представи пълномощно за оттеглената жалба
Дата: 08/09, 22:33

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия