Екзитпол: Киър Стармър ще бъде следващият премиер на Великобритания


Дата: 05/07, 02:00

снимка: Пиксабей

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър ще бъде следващият премиер на Великобритания, сочат резултатите от екзитпола, които бяха оповестени минути след приключването на гласуването.

Лейбъристката партия е напът да получи огромно мнозинство след вчерашните парламентарни избори в страната, докато консерваторите на Риши Сунак търпят исторически загуби.

Според екзитпола лейбъристите ще спечелят 410 места в 650-местната Камара на общините (долната камара на британския парламент) и ще имат мнозинство със 170 депутати, което ще сложи край на 14-годишното управление на консерваторите, предава БТА.

Според прогнозите Консервативната партия на Сунак ще вземе едва 131 места при 346 преди разпускането на парламента, което е най-слабото ѝ представяне в нейната история.

Британските избиратели наказаха консерваторите заради кризата с разходите за живот и годините на нестабилност и вътрешни борби, в които от 2016 г. насам се смениха петима министър-председатели, отбелязва Ройтерс.

Вчерашните парламентарни избори се проведоха на мрачния фон на засилващите се икономически проблеми, нарастващото недоверие в институциите и разклатената социална структура, посочва Асошиейтед прес.

Изглежда, че отегчените британски избиратели са нанесли историческо поражение на дясноцентристката Консервативна партия на Риши Сунак, внасяйки смут в нейните редици, след като беше на власт от 2010 г. насам.

Ето какво споделиха по-рано пред БТА британски избиратели, след като гласуваха вчера в избирателнатата секция "Сентрал хол Уестминстър", на около 150 метра от двореца "Уестминстър", в който се намира британският парламент:

"Здравейте, гласувах за лейбъристите, защото мисля, че правителството на консерваторите остана на власт твърде дълго. Има нужда да стане промяна".

"Най-неинтересният човек съм, когото ще срещнете при избори, тъй като не гласувам. Все едно и също е".

"Киър Стармър трябва да ни върне обратно в ЕС, адски бързо. На 77 години съм и го знам достатъчно добре. Това е".

"Смятам, че този път гласуват повече от обикновено и разбрах, че лейбъристите сега ще спечелят. Повечето не са доволни от консерваторите и Брекзит".

"Това не е моето правителство. Никога не съм гласувала за него. Нашето правителство ни окраде докрай. То продаде всичките ни активи. Ако ги задържим още малко, ще бъдем направо опропастени. Изритайте торите. И аз гласувах за нашата левица".

"Имаме нужда от промяна".

Като знак за променливото обществено настроение и гнева към системата някои по-малки партии се представиха добре, включително центристките либералдемократи и партията "Реформирай Обединеното кралство" на Найджъл Фараж.

Екзитполът бе проведен от социологическата агенция Ипсос и изискваше от гласоподавателите в десетки избирателни секции да попълнят наподобяваща бюлетина листовка, показваща как са гласували. Обикновено тя дава надеждна, макар и не напълно точна прогноза за крайния резултат.

Пълните резултати ще бъдат обявени през следващите часове.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Родителите на Ани и Явор срещу правосъдието
Дата: 07/07, 20:44

Вратарят на Локо София стана баща
Дата: 07/07, 20:39

Люис Хамилтън спечели рекордна девета победа на "Силвърстоун"
Дата: 07/07, 20:27

Набират средства за изгорялото 100 годишно училище в с. Гранит
Дата: 07/07, 20:22

След четири години Етна отново изригна
Дата: 07/07, 20:08

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия