Google битка с регулаторите в ЕС


Дата: 19/09, 11:00

Пиксабей

Google спечели съдебното оспорване на антитръстовата глоба на ЕС в размер на 1,5 милиарда евро заради рекламен продукт. Вторият по сила съд на Европейския съюз реши в сряда, че глобата, наложена на Google от регулаторите, трябва да бъде отменена, заставайки на страната на американския технологичен гигант, предаде technews.bg.

Случаят е от 2019 г., когато Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, прецени, че Alphabet, чиято собственост е Google, злоупотребява с господстващото си положение на пазара с рекламния продукт AdSense for Search. Тази услуга позволява на собствениците на уебсайтове да доставят реклами в резултатите от търсенето на собствените си страници.

Google действа като посредник, който позволява на рекламодателите да показват реклами чрез търсене на уебсайтове на трети страни, отбелязва CNBC в репортаж за делото.

Но Комисията твърди, че Google е злоупотребил с господстващото си положение на пазара, като е наложил редица ограничителни клаузи в договорите с уебсайтовете, което в крайна сметка е попречило на конкурентите да поставят своите реклами за търсене на тези уебсайтове.

ЕК глоби Google с 1,49 милиарда евро. Компанията обжалва, изпращайки делото до Общия съд на ЕС. В сряда съдът заяви, че „потвърждава по-голямата част от констатациите”, но „отменя решението, с което Комисията наложи глоба от близо 1,5 милиарда евро.

Съдът добави, че Комисията „не е взела предвид всички релевантни обстоятелства при оценката си на продължителността на договорните клаузи”, които е счела за злоупотреба. Говорител на Google, от своя страна, съобщи, че компанията ще прегледа внимателно пълното решение.

„Този ​​случай е за много тясна подгрупа от реклами за търсене само с текст, поставени на ограничен брой уебсайтове на издатели. Направихме промени в нашите договори през 2016 г., за да премахнем съответните ресурси, дори преди решението на Комисията. Доволни сме, че съдът призна грешки в първоначалното решение и отмени глобата”, каза говорителят.

Междувременно говорител на Комисията заяви, че тя взема под внимание решението и ще обмисли възможните следващи стъпки. ЕК може да обжалва това решение, като го изпрати в Европейския съд (ECJ), върховната инстанция на ЕС.

Наскоро имаше множество съдебни дела, включващи технологични компании от ЕС и САЩ. Този месец Съдът на ЕС потвърди глоба от 2,4 милиарда евро (2,65 милиарда долара), наложена на Google за злоупотреба с господстващо положение чрез фаворизиране на собствената си услуга за сравнение на пазаруване.

Същият съд постанови, че Apple трябва да плати 13 милиарда евро просрочени данъци на Ирландия, слагайки край на продължило десетилетие дело.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Тежък удар за диджей Мартен от Андреа
Дата: 19/09, 21:44

Магазин At My Home в Grand Mall Varna отбелязва своя първия рожден ден
Дата: 19/09, 21:40

Мениджърка на Prada загина нелепо в Неапол, след като статуя падна върху нея
Дата: 19/09, 21:39

Санкции за сайтове, предлагащи лекарства от Турция в разрез със закона у нас
Дата: 19/09, 21:24

Волен се завръща на бял кон
Дата: 19/09, 21:161 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия