Варненски родители скочиха срещу учебни изисквания в професионални училища


Дата: 05/07, 09:12

Снимка Булфото, архив

До кога ще осакатяват децата ни? Този въпрос зададоха родители, цитирани от Varna24.bg. Те са изпратили писмо, чрез което описват проблемите и чакат от компетентните органи решения.

Темата, която повдигат, е стара, но с всяка изминала година тя става все по-актуална. Засяга професионалното образование в специализираните училища във Варна. Публикуваме писмото им без редакторска намеса, с цел да отворим тема, свързана с бъдещето на нашите деца. Готови сме да публикуваме всякакви различни или поддържащи темата тези.

Уважаема, редакция! Обръщаме се чрез вас към всички компетентни лица, които декларират, че образованието е много важна ценност и те са загрижени за подрастващите във Варна. Нужна е генерална промяна, смяна на чипа, както го наричат, в подхода на преподаване и изискване на наученото от учениците в професионалните гимназии. Трябва да бъде подкрепяно професионалното образование, а не потъпквано. За съжаление в определени училища във Варна това се забелязва.

Примерно: учител по физика да изисква от ученик, който е в гимназия за текстил, или учител по физическо – да иска повече от гимназист, който е в паралелка за информационни технологии, и други подобни. Вместо да бъде подпомогнат младия човек по компетенциите, които му са интересни, и заради които е кандидатствал и влязъл в гимназията, то дадени учители се превръщат в мащеха и "убиват“ желанието му за учене.

Това не помага на ученика. Дори напротив. Не помага и на обществото, тъй като точно този млад човек е избрал да учи и придобие знания и умения по дадена професия. Той е избрал бъдещето си, иска да натрупа компетентности по даден профил, но му се пречи.

Завършваме писмото си с това, че професионалното образование и обучение е от ключово значение за постигане на устойчива конкурентоспособност, социална справедливост и издръжливост. В препоръка на Съвета на Европа се казва, че "професионалното образование и обучение“ (ПОО) се определя като "образование и обучение, които целят да осигурят на младежите и на възрастните знания, умения и компетентности, необходими за определени професии или по-общо на пазара на труда“. Такова обучение може да се предоставя във формална и неформална среда и на всички нива от Европейската квалификационна рамка (ЕКР). ПОО е секторът на образованието и обучението, който е най-близо до пазара на труда. Тази адаптирана форма на образование и обучение е изключително важна и ефективна, тъй като предоставя умения, които подготвят работниците за конкретни кариери и професии, като същевременно осигурява ценни умения и ефективно отговаря на икономическите нужди.

Нека не подрязваме крилете на младите!"



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Множество места във Варна и областта остават без ток днес
Дата: 08/07, 07:00

Ерата на роботизираната хирургия в трансплантацията на органи
Дата: 08/07, 06:10

Препатили потвърдиха: Има помощ за сърцето
Дата: 08/07, 06:10

До 38 градуса в понеделник
Дата: 08/07, 04:00

Рожден ден празнува днес Ирен Кривошиева
Дата: 08/07, 03:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия