Булфото
Теменужка Матева-Нуша от години приготвя трахана, която е запомнила от своята баба. „Имам страшно много видове трахана и всяка е приготвена по различен начин“- казва Нуша и допъва, че най-характерното и най-ценното в нейната трахана е квасът. Той е с тристепенна ферментация, която продължава 6-7 месеца.
"Ферментацията е дива - започва рано напролет със събиране на билки, бобови и протеинови растения и накрая хмел. Задължително присъства четлемика - едно протеиново дърво, което расте само в районите на Северна Гърция. Когато е готов квасът, имаме извлека - тоест първата ферментация. Започваме вторичния квас, тоест към него добавяме лимецово брашно и изчакваме да втаса. Когато е готов вторият квас, месим траханата. Тя отново втасва, следва претриване и сушене, което не бива да е на пряка слънчева светлина и отнема около 2-3 дена", разказва начина на приготвяне на траханата майсторката Нуша.
Вкусната храна вече е станала хит в един от елитните ресторанти в София. Самите майстори-готвачи открили случайно здравословния продукт, приготвян от Теменужка, и дойдоха специално в село Плевун, за да участват в процеса на приготвяне на траханата.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!
Над 5 хиляди лева е средната заплата за тази работа в България, кадрите все по-некачествени и претенциозни
Дата: 02/07, 15:41
Предлагат ново място за Алея на книгата във Варна
Дата: 02/07, 15:38
Любимо на зрителите предаване по Нова има нова водеща
Дата: 02/07, 15:33
20-годишен с 11 присъди обра оборота на магазин в центъра на Варна
Дата: 02/07, 15:311 Коментар
ЕК одобрява държавна помощ от 25,51 млн. евро за Български пощи
Дата: 02/07, 15:30