Тревога сред властимащите след атентата срещу Фицо: Арестуваха мъж за заплахи срещу Вучич, Ердоган обяви за готвен преврат срещу него


Дата: 16/05, 10:39

Булфото

Радикализацията на обществата и крайностите, в които ги тласкат с говоренето си политиците, вероятно ще доведе до други случаи подобни на този с дългогодишният премиер на Словакия Роберт Фицо. 

Вицепремиерът на Сърбия и министър на вътрешните работи Ивица Дачич съобщи днес, че в Сърбия е задържан мъж заради заплахи, отправени към сръбския президент Александър Вучич, информират сръбските медии.

Поради заплаха, засягаща сигурността на президента на републиката, Д. М. от Сомбор е арестуван и му е постановено задържане под стража за 48 часа, се казва в съобщение на сръбското Министерство на вътрешните работи, цитирано от Танюг.

Вучич написа вчера в социалната мрежа „Екс,“ че е шокиран от опита за убийство на словашкия премиер Роберт Фицо и се моли за здравето на този голям приятел на Сърбия, предаде БТА.

Скоро след това, отбелязва сръбската държавна телевизия, под публикацията в „Екс“ са се появили заплашителни съобщения, че Вучич ще бъде следващата мишена.

Високопоставени представители на сръбското държавно ръководство осъдиха заплахите към Вучич в социалната мрежа, които са се появили след атентата срещу словашкия премиер, и призоваха компетентните органи да реагират бързо.

В началото на седмицата Девлет Бахчели - лидер на съюзника на ПСР - Партия на националистическото действие в Турция, съобщи, че служители на полицията и съдебната система планират да повторят опита за преврат от 2016 г.

Турският президент Реджеп Ердоган потвърди появилите се преди това съобщения за подготвян държавен преврат в Турция, като увери, че властите знаят кой стои зад заговора.

“Прекрасно знаем кой е куклата, а кой кукловодът”, заяви Ердоган днес на заседание на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Президентът не посочи конкретно кой стои зад комплота, но свърза предполагаемите заговорници със забранената в Турция организация ФЕТО.

ФЕТО на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен бе посочена от Анкара като отговорна за опита за преврат през юли 2016 г. Тогава при сблъсъци с превратаджиите бяха убити над 250 души, арестувани бяха над 80 000 души, а 150 000 държавни служители, включително военни, бяха уволнени.

В нощта срещу сряда Ердоган проведе извънредно заседание с шефовете на разузнаването и с министъра на правосъдието.

Днес министърът вътрешните работи Али Йерликая заяви, че “някои сили се опитват да предприемат действия срещу президента и правителството”.

В началото на седмицата Девлет Бахчели - лидер на съюзника на ПСР - Партия на националистическото действие, съобщи, че служители на полицията и съдебната система планират да повторят опита за преврат от 2016 г., предаде Епицентър.

А властите в Анкара извършиха операция срещу престъпната организация “Айхан Бора Каплан”, при която бяха задържани високопоставени полицейски служители.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На 1 юни рожден ден има Крисия
Дата: 01/06, 03:00

Байдън призова Хамас да приеме ново предложение на Израел
Дата: 01/06, 02:30

Известният турски медикален онколог доц. д-р Айхан Мурат ще провежда безплатни консултации в София на 7 юни 2024 г.
Дата: 01/06, 02:00

Кралски орден за АББА: За изключителни постижения в музиката
Дата: 01/06, 02:00

Светлана Енчева – от мечта до реализиран интериорен дизайнер
Дата: 01/06, 01:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия