Георги Касчиев: Едно поскъпване на тока от 3 - 5% е икономически обосновано


Дата: 21/05, 14:40

Кадър БТВ, архив

До 5% увеличение на цената на тока прогнозира енергийният експерт проф. Георги Касчиев пред БНР.

"Едно от усилията беше правителството да преведе 32 млн. лв. във Фонда за сигурност на енергийната система. Откъде ще се вземат и кои ще бъдат ощетени? Резултатът е напрегната обстановка сред потребителските очаквания - недоволство. И когато се появи по-малко увеличение, с облекчение ще въздъхнат и ще кажат - ето, управляват ни умни хора", шеговито коментира енергийният експерт.

Защо цените на борсите намаляват, а ние плащаме повече за електроенергия? Той обясни:


"Все пак има процеси, които трябва да се отчетат – инфлационните. Защото поскъпнаха много компоненти и материали, важни за производството на енергия. Така че едно увеличение от 3 до 5% е обосновано".

И обясни:

"Има сериозни сигнали от АЕЦ "Козлодуй" за увеличение на енергията с 30%, от 63,5 лв. до 82,5 лв. за мегават/час. Не се казаха причините, а се правят само хипотези. Виждам следните неща, че американското гориво, което бе първоначално в определените цени, които бяха по-скъпи от руските. Това би довело до 2 – 2,5% повишаване разходите на АЕЦ "Козлодуй". Откакто Шести блок работи, по някакви причини не може да достигне пълната си мощност, работи с 50 мегавата по-малко. Следователно разходите на този блок ще се увеличат с 5% за цялата централа. Причината там е сериозна и ще доведе до сериозен ремонт, който също ще оскъпи продукцията".


Според проф. Георги Касчиев е възможно е Пети блок да не заработи 100% - "за първи път го зареждат с американско гориво и бавно ще се извършват операциите по достигане на мощността".

"Склонен съм да смятам, че ще използват възможности за това, проекти и дейности, които трябва да се реализират за изграждането на Седми и Осми блок, ще се представят като необходими за сегашните Пети и шести блок. Това също ще повиши разходите на централата. 30% увеличение са 250 - 300 млн. лв., не е лесно да се обосноват такива проекти", предупреди енергийният експерт.

Той обясни, че проблемът с вноските във Фонд "Сигурност на енергийната система", както са били прогнозирани, не достигат, "тъй като условията рязко се промениха, спаднаха цените на въглеродните емисии под прогнозираните".

"Другото е, че намалява производството на електроенергия от централи, които плащат такива вноски. И стигат дотам, че се налага или липсващите средства да се вземат от потребителите, или да се комбинира с увеличение на вноските от производителите. И се избра най-лесният вариант от държавния бюджет", обясни проф. Касчиев.

И посъветва хората да питат за парите от бюджета, а политиците малко да помислят върху законодателството.

Той препоръча да се промени законът, да се спрат субсидиите за фотоволтаични паркове, които вече са изплатени.

"Политиците изкривяват пазара, а би трябвало да се приеме закон и да се задължат производителите от фотоволтаици да инсталират батерии. Като гледам честотата на електросистемата и как скача цената, показва, че електроенергийната система у нас трудно се балансира", каза проф. Касчиев.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Сателитен модел показа зловеща Суперклетка над България: Удря с ледени орехи
Дата: 03/06, 16:19

Мъж преби жестоко майка си в апартамент в София, искаше да я коли с нож
Дата: 03/06, 16:151 Коментар

Мария от „Ергенът”: Майка ми ще ме гръмне, ако научи това
Дата: 03/06, 16:13

НАТО инвестира 380 милиарда долара тази година за отбрана на Европа
Дата: 03/06, 16:101 Коментар

Съдът във Варна остави крадец в ареста
Дата: 03/06, 16:07

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия