Хилари Клинтън: България изпреварва много страни по брой на жени лидери


Дата: 18/05, 12:28

Снимка уикипедия, United States Department of State

Много български жени може да се горди, след това, което каза за тях световна знаменитост.

Правата на жените са незавършеното дело на 21 век. Нашата работа е да обединяваме хората, да поемаме ангажименти, да помагаме на повече млади жени да имат уменията и мечтите, а ако премахнем всички бариери, това ще увеличи драстично БВП на всички страни. Това каза бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън по време на срещата на създадената от съпруга ѝ Бил "Глобална инициатива на Клинтън" (Clinton Global Initiative – CGI).

България изпреварва много държави по брой жени лидери, а с директивата "Жените в управителните съвети" броят им само ще се увеличава и още един път благодари за значителните стъпки, които прави страната ни по отношение равенството на жените, каза още Хилари Клинтън.

Домакин на събитието в НДК е Кирил Домусчиев - съосновател на Domuschiev Impact, която е партньор на CGI и беше водещ спонсор на срещите на инициативата през 2022 г. и 2023 г. в Ню Йорк. Домусчиев е също и член на Консултативния съвет на инициативата на бившия президент на САЩ.

Кирил Домусчиев: Гласът на жените предприемачи остава нечут, време е това да се промени

Срещата в София е част от "Пътя към септември" на CGI - целогодишни срещи за установяване на нови партньорства и намиране на начини за решаване на неотложни глобални проблеми. Финалът на срещите е в Ню Йорк на 23 и 24 септември.

Тазгодишната тема на форума "Разчупване на бариерите: Инвестиране в жени предприемачи" е фокусирана върху подкрепата на глобалния напредък на жените лидери в частния и публичния сектор. Сред участниците в срещата са и президентката на Косово Вьоса Османи, Чери Блеър - съпругата на бившия британски премиер Тони Блеър и основателка на Фондация за жените "Чери Блеър" и други.

Хилари благодари на Домусчиев за ангажимента, благотворителността и за това, че Domuschiev Impact прави всичко възможно да предоставя възможности на хората в България.

CGI е изключително благодарна, че има партньор тук. Знаем, че много от участниците в CGI са поели ангажимент да отворят вратите, когато става въпрос за неравенство между половете, но все още срещаме отпор, има сили, които искат да държат тези врати затворени, които не виждат ползите от жените в публичния или частния сектор, разказа бившият държавен секретар на САЩ. 

По думите ѝ въпреки приноса им, много жени и момичета се сблъскват с пречки. Получавали около 24% по-ниски доходи. Намирали повече работа в по-нископлатените части на икономиката. 

"Трябва да сме честни по отношение на начина на мислене и правните бариери, които се поставят. Предприятията, ръководени от жени, са получили 2% по-малко от инвестирания рисков капитал през миналата година. Говорила съм с много хора и винаги има някакво оправдание, което до голяма степен се корени в предразсъдъци", сподели Хилари. 

Тя уточни, че 1 от 10 жени живее в бедност, но икономиките, в които се намират, не могат да продължат да функционират без техния неплатен труд, пише novini.bg.

"В Африка виждаме жени, които работят навсякъде, и въпреки това техният труд не се отчита, той е неплатен. Има толкова много неща, които могат да се направят. Щастлива съм, че провеждаме тази дискусия в България", каза тя.

Благодаря, че се погрижихте гласът на Косово да бъде чут, много съм щастлива да се присъединя към вас днес, за да обсъдим тази тема. Овластяването на жените е овластяване на обществата, каза и президентката на Косово Вьоса Османи.

Тя посочи, че като адвокат и активист е видяла, че колкото повече се овластяват момичетата, толкова повече обществото просперира.

От думите ѝ стана ясно, че политиките на Косово категорично включват овластяването на нежния пол. И имало само един прост начин да се постигне икономически растеж - инвестиране в човешкия капитал, както при мъжете, така и при жените.

"Ако не включим половината от човешкия си капитал, ще имаме 50% по-малък растеж", заяви Османи и с огорчение сподели, че икономическите реформи не били насочени към подкрепа на пълния човешки капитал в нейната родина.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Светлана Енчева – от мечта до реализиран интериорен дизайнер
Дата: 01/06, 23:10

Екоактивистка залепи плакат върху картина на Моне
Дата: 01/06, 22:50

Главчев свиква утре работна среща за ускоряване изграждането на Националната детска болница
Дата: 01/06, 22:35

Отмениха изстрелването на космическата капсула на "Боинг"
Дата: 01/06, 22:20

Мъж загина при катастрофа между селата Иганово и Кърнаре
Дата: 01/06, 22:06

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия