Пламена Райкова: Не изключваме в сеизмичния район да се случи трус и от 7 по Рихтер


Дата: 18/06, 08:17

снимка Националния институт по геофизика, геодезия и география

След снощното земетресение в Пловдивско, са възможни вторични трусове. Това коментира пред БНТ Пламена Райкова - ръководител на департамент "Сеизмология и сеизмично инженерство" в Националния институт по геофизика, геодезия и география.

"Земетресението беше умерено. В повечето случаи в тази зона се наблюдават вторични земетресения, но голяма част от тях няма да се усетят от хората. Към момента има само един по-осезаем за хората афтършок с магнитуд 2,4 по Рихтер", каза сеизмологът.

"Ние сме сеизмичен район, специално в зоната, в която се реализира земетресението вчера, са се наблюдавали силни земетресения с порядъка от магнитуд до 7,1. Тоест нищо не се изключва като вариант, но дали ще се реализира скоро, кога ще се реализира, ние не можем да прогнозираме", категорична е Пламена Райкова.

"Миналата година в този район имаше две земетресения, едното от които беше на 6 юни и беше с магнитуд 4,7 с епицентър близо до Асеновград на 15 км от Пловдив. През октомври се случи още едно земетресение, което беше със същата сила - 4,7 по Рихтер и отново беше в този район, по-близо обаче до Пловдив. Това земетресение е със същия епицентър и със същите характеристики може да се каже като събитията от миналата година.

Тази зона се характеризира със сеизмичност, така че това не е нещо необичайно. В тази зона и друг път са се реализирали такива умерени земетресения. Например през 2021 г. имаше също заметресение с магнитуд 4,5 по Рихтер в същия район. През 2002 г. до село Крумово пак същия епицентър, земетресението беше 4,3", допълни тя.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Фестивал на знанието събра умници от цяла България
Дата: 26/06, 19:40

Спартак (Варна) подкрепя Антония Марчева в борбата й за живот
Дата: 26/06, 19:34

В 16:00 часа градушка удари голям български град
Дата: 26/06, 19:31

Билал Бари напусна лагера на Черно море. Може да го оперират отново
Дата: 26/06, 19:30

Силна буря, придружена с градушка като лешник, удари български град
Дата: 26/06, 19:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия