За 24 милиона лева продават емблематична сграда в български град със стадион под земята


Дата: 07/07, 16:35

Кадър БТВ

Eмблематична сграда на Главната улица, призната за архитектурен паметник на културата, влезе в списъка за продажби на частен съдебен изпълнител. В имота с адрес ул. „Княз Александър I“ № 11, в който при ремонт бяха открити ценни антични находки и артефакти от римско време, в момента се разполага търговски център Star Gallery. По времето на соца там се помещаваше Нармаг, пише Марица и pz-news.bg.



Пететажната сграда е притежание на „СС Пропърти“ ООД, със съдружници Карл Полцхофер и инж. Рудолф Лайтнер – и двамата австрийски граждани. Крайната мярка се прилага заради задължения към Фолксбанк Щайермарк АГ. Началната цена, от която ще започне наддаването е в размер на 24 177 927,36 лв. с ДДС.

Сградата, строена между 1926 г.– 1930 г., притежава статут на архитектурно-строителен паметник на културата с категория „ансамблово значение“ и е елемент от групов паметник на културата – система от улични ансамбли по ул. „Княз Александър I” и ул. „Отец Паисий“. Разположена е на територията на Групов паметник на културата „Историческа зона Филипопол – Тримонциум – Пловдив“.

Двете нива на сутерена са обособени като „Археология“ с изложбени площи, в които се намират римски руини, представляващи археологически находки – фрагмент от римски стадион – сектор от източния ред седалки, която археологическа структура има статут на паметник на културата с национално значение.

Двамата австрийски инвеститори купуват сградата през 2004 г. Археологическите ценности се откриват в подземието по време на ремонта. Чужденците поемат разходите за реставрацията и експонирането на находките. През 2021 г. двамата подписаха договор с Община Пловдив, която пое управлението на цялата археология в сградата. Същата година антиките се откриха и за туристи.

Към днешна дата върху имота с 9 самостоятелни обекта, има наложени тежести – възбрана в полза на взискателя Фолксбанк Щайермарк АГ, за сумата от 3 341 613,36 лв., както и договорна ипотека за сумата 5 867 490 лв. заедно с лихвите.

В обявлението на ЧСИ-то е посочено, че наддавателните предложения ще се приемат в запечатани пликове в деловодството на Районен съд Пловдив, от 13 юли до 13 август 2024 г. Резултатът от търга ще бъде обявен на следващия ден.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Спасиха бедстваща яхта край "Паше дере" до Варна
Дата: 15/07, 15:55

Челен сблъсък между Първомай и Поповица, движението е блокирано
Дата: 15/07, 15:51

Снимка на крака на Меси разплака света на финала "Копа Америка"
Дата: 15/07, 15:49

Извънредни мерки във Варна заради пожарите
Дата: 15/07, 15:44

Измерват безплатно кръвното във Варна в мобилни пунктове
Дата: 15/07, 15:41

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия