Ангела Меркел празнува 70-годишен юбилей


Дата: 17/07, 13:17

Снимка Булфото

Известен европейски политик празнува юбилей.

Бившият германски канцлер Ангела Меркел празнува днес 70-и рожден ден с най-близките си хора, извън светлината на прожекторите, заяви нейна говорителка, цитирана от ДПА и БТА.

Някои германски политици вече честитиха на Меркел, която бе начело на най-голямата европейска икономика в продължение на 16 години. Тя бе и първата жена на този пост. 

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер каза преди рождения ден, че Меркел "е пример за подражание и символ на нашата демокрация". Като канцлер Меркел решително начерта пътя на обединена Германия, добави той.

Бившият германски лидер Герхард Шрьодер, когото Меркел наследи след изборите през 2005 г., също отправи поздравленията си. 

"Сред всички политически опоненти, тя е специална. В края на краищата, тя спечели", каза Шрьодер в интервю за списание "Щерн".

Меркел е родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург, но малко след това семейството ѝ се мести в бившата комунистическа Източна Германия. Тя изучава физика в Лайпцигския университет и има докторска степен по квантова химия.

Политическата кариера на Меркел започва като заместник-говорител на първото демократично избрано правителство в Източна Германия. След обединението на двете германски държави през 1990 г. тя е избрана за член на германския парламент от дясноцентристкия Християндемократически съюз (ХДС), а по-късно служи като министър по въпросите на семейството, възрастните хора, жените и младежта, както и като министър на околната среда.

Меркел е начело на ХДС от 2000 г. до 2018 г. и е канцлер от 2005 г. до 2021 г. Тя е също и първият канцлер, израснал в Източна Германия. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Много тежка катастрофа в Пловдив тази нощ, полиция отцепи района
Дата: 27/08, 23:09

Проучване: Преднината на Тръмп пред Харис се стопява
Дата: 27/08, 22:49

Столтенберг свиква заседание на Съвета Украйна-НАТО по искане на Киев
Дата: 27/08, 22:331 Коментар

НОИ: Пенсиите догодина ще бъдат осъвременени с 8.7%
Дата: 27/08, 22:20

Нов инцидент с влак, този път на гарата в Благоевград
Дата: 27/08, 22:08

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия