Хотелиер: Безумно е да правим каквито и да е намаления през септември при тези ниски цени


Дата: 02/09, 09:13

Булфото

Вече е септември и традиционно започваме да се „ослушваме“ за по-изгодни предложения за почивка по нашето Черноморие. Доскорошната жега отстъпи, тълпите от хора понамаляха и може по-спокойно да си прекараме броените дни край морето. За родните хотелиери и това лято не беше леко – продължават проблемите с липсата на кадри, потокът от туристи не е същият като в предковидните времена, а сега и сметките им за ток са солидни. 

От 25 до 30%. Това са максималните намаления в сравнение с активния сезон, които можем да очакваме през септември в хотелите по родното Черноморие. Традицията се запазва и тази година, каза заместник-председателят на Съюза на хотелиерите „Златни пясъци“ Станислав Стоянов, цитиран от Радио Варна. С уточнението, че  заетостта зависи от времето и затова повечето записвания ще са от типа „в последния момент“:

"Септември, по традиция, е за по-възрастни хора, хора, които желаят по-голямо спокойствие, тишина и искат по-ниски температури, не искат жегите, които бяха по 30-40 градуса," казва Стоянов.

На юг хотелиерът от „Слънчев бряг“ Веселин Налбантов предполага, че септември ще бъде добър месец, но не очаква чудеса, разбира се. Според него цените няма накъде повече да падат:

"Специално аз не съм направил намаление, което веднага се отрази. Има много хотели, които дават и намаление, но това вече е неразумно, безумно е да правим каквито и да е намаления при тези ниски цени, които ни плащат, при инфлацията и при това електричество, което плащаме, тъй че безумно е да се говори, ние цяло лято работим с намаление", отбелязва Налбантов, който е и заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Дойде ли септември, от бранша започват вече да правят равносметката за изминалия сезон. И тази година не сме достигнали броя на туристите от предпандемичната  2019-а, посочва Станислав Стоянов.

"Като цяло сезона беше сравнително добър. Ако се стигне на нула да излязат, да не са на загуба, може да се каже, че е имало някакъв сезон, но в никакъв случай не можем да кажем, че сезона е бил някакъв перфектен или отличен. Тоест, тези заявки, които бяха подавани в началото, че ще бъде „уау“ или не знам си какво, не се оправдаха," категоричен е Стоянов.

Според Веселин Налбантов този сезон е бил малко по-добър от предишния, но – както всички знаем - трябва още много да се работи за подобряване качеството на услугата. Смята, че един от начините е да се създадат професионални учебни центрове, които да повишават професионалното равнище и умения на заетите в сферата на туризма. Акцентира също върху един болезнен вече проблем в туристическия сектор:

"Както и да се обърне внимание на здравеопазването, да има по един спешен център навсякъде. Тук, в Слънчев бряг, с 500 хиляди туристи, няма и един център, който да работи като хората, само някакви „търгашески“ организации. Аз познавам лекарите в Бургас, Варна и София, добросъвестни хора, към тях се обръщаме, а тук за една превръзка 240 евро", обяснява Налбантов.

Пазарите остават Румъния, Полша, Чехия и Словакия. Според Станислав Стоянов няма как да привлечем нови. Защото:

"Ние не участвахме, когато имаше възможност за развиване на чартърни програми. Лъгахме хората, че ще ги подпомагаме, знаете за прословутите 35 евро на седалка, вече колко години се дъвче това нещо, така и държавата не поде някакви действия. Не стимулираме туроператорите и те пазарите един по един се пренасочват към други места, нали се сещате?"

Заради високите цени на тока, хотелиери заявиха, че в знак на протест ще затворят пътя Варна-Бургас. Протестът е временно замразен в очакване на разрешение на Европейската комисия за компенсация. Веселин Налбантов не вярва, че това ще стане:

"Пак ще бъдем измамени ние, защото, както съм казвал и преди, ние нямаме държава."

Според Налбантов министърът на туризма трябва да е човек от бранша, а на сектора да му се чува гласът и този глас да бъде по-силен, защото туризмът осигурява 15% от брутния вътрешен продукт. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Делфинариумът във Варна с безплатни представления за деца днес
Дата: 15/09, 08:24

Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 15/09, 08:10

Принц Хари навършва 40 години
Дата: 15/09, 08:05

Нов проект на Комфорт ООД – жилищен комплекс Кабакум Плаза на метри от плаж Кабакум във Варна
Дата: 15/09, 08:05

Хиляди наводнени къщи в Румъния
Дата: 15/09, 07:49

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия