Джулиан Асандж вече е свободен


Дата: 26/06, 07:05

Снимка Cancillería del Ecuador, Уикипедия

Джулиан Асандж бе пуснат на свобода от Федералния окръжен съд на САЩ на о-в Сайпан, след като съдийката по делото одобри споразумението, сключено между основателя на "Уикилийкс" и американската прокуратура. С това се слага край на 14-годишната съдебна одисея на Асандж, съобщи Ройтерс.

"Работех като журналист и насърчих мой източник ми да ми предостави информация, за която се казваше, че е класифицирана, за да публикувам тази информация", каза той пред съда. "Смятах, че Първата поправка защитава тази дейност, но приемам, че това е било в нарушение на Закона за шпионажа", допълни Асандж.

Той бе осъден на лишаване от свобода за същото време, което вече е излежал в британски затвор и което ще бъде приспаднато от присъдата, така че създателят на "Уикилийкс" ще бъде пуснат на свобода.

"С тази присъда, изглежда, ще можете да излезете от тази съдебна зала като свободен човек", заяви съдия Рамона Манглона, след като Асандж пледира "виновен" пред съда, намиращ се в американската територия Северни Мариански острови. Той призна вината си по обвинението в заговор за получаване и публикуване на класифицирани документи, отнасящи се до националната сигурност на САЩ.

Вашингтон обвинява Асандж, че е откраднал и публикувал секретни документи от военните операции в Ирак и Афганистан и по този начин е застрашил живота на източници на американското разузнаване и на други хора.

След като се укриваше в продължение на 7 години в посолството на Еквадор в Лондон, еквадорските власти отмениха през 2019 г. решението си за предоставяне на политическо убежище. Това даде възможност на британската полиция да го арестува по искане на САЩ. Той прекара последните 5 години зад решетките, докато чакаше решението на британски съд дали да бъде екстрадиран в САЩ.

Частният самолет, с който пътува основателят на сайта "Уикилийкс" Джулиан Ансандж, излетя днес от Сайпан, Северните Мариански острови - територия на САЩ в Тихия океан, видяха журналисти на АФП. Според "Уикилийкс" самолетът пътува за Канбера, в родната на Асандж Австралия, пише БТА.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Ройтерс: Колебливото представяне на Байдън в дебатите кара съюзниците на САЩ да се подготвят за завръщане на Тръмп
Дата: 29/06, 01:47

40 лева за преглед на морето
Дата: 29/06, 01:23

Здравословно хранене
Дата: 29/06, 01:00

АПИ изплати на превозвачите 50 млн. лв. държавна помощ
Дата: 29/06, 00:49

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор
Дата: 29/06, 00:191 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия