Спасиха слънчогледа от градушката, но сушата го довърши


Дата: 03/09, 21:28

Пиксабей

Поради ниската реколта е по-евтино от събирането му

Реколтата от пшеница е единствената светла точка в земеделската картина тази година, докато добивите от слънчоглед и царевица остават на критично ниски нива. Земеделците в страната изпитват сериозни трудности, като някои дори предпочитат да унищожат слънчогледовите насаждения, вместо да ги събират, поради икономическата неизгодност.

В землището на село Димово, край Хасково, Любомир Тенев, който отглежда 500 декара слънчоглед, е принуден да унищожи 350 декара от тях, след като градушка нанася сериозни щети. Вместо да прибира оцелялата реколта, той решава, че е по-икономично да унищожи останалите посеви.

„Ако от тази нива добием само 10-20 килограма, няма икономическа изгода да пускаме комбайн“, коментира пред bTV Тенев, предаде Дунав мост.

Съседният земеделец Георги Тенев успява да избегне градушката, но продължителната суша напълно съсипва реколтата му. Въпреки че са изпълнили всички необходими агротехнически мероприятия, сушата се оказва непреодолим фактор.

„Направихме всичко необходимо – торене, пръскане, но сушата съсипа всичко“, споделя Георги. Със среден добив от 120 килограма на декар, земеделецът е изправен пред загуби.

Любомир Тенев изчислява, че разходите му на декар възлизат на около 180 лева, докато приходите едва покриват част от тези разходи. От ниви, които не са засегнати от градушката, той получава средно по 120 килограма на декар, което при цена от 80 стотинки за килограм означава около 90-100 лева на декар. Загубата е между 80 и 90 лева на декар.

Не по-добра е ситуацията и при царевицата в района на Русе. Продължителните жеги тази година принуждават земеделците да започнат жътвата две седмици по-рано, което допълнително намалява добивите.

„В земеделието всеки ден е от значение. Има сортове с по-дълга вегетация, които изискват по-ранно засяване, иначе няма изход“, добавя Георги Тенев.

На фона на тази трудна година, единствено добивите от пшеница бележат ръст. В Добруджа, известна като житницата на България, се отчитат средно 670 килограма на декар, което е с 100 килограма повече спрямо предходната година. Въпреки това, цената на пшеницата е с 10% по-ниска в сравнение с миналата година.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Светльо Иванов: Успелият човек е усмихнат, образован, възпитан
Дата: 15/09, 17:15

Косматкото Късметче пази бебето на Лена Бориславова, докато тя се занимава с политика
Дата: 15/09, 17:08

Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 15/09, 16:50

Нетаняху заминава за САЩ на среща със световните лидери
Дата: 15/09, 16:46

Привикват македонския посланик у нас заради гаф на срещата Радев - Силяновска
Дата: 15/09, 16:26

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия