Росен Желязков оглавява листата на ГЕРБ за евроизборите


Дата: 03/05, 09:32

Снимка: Булфото

ГЕРБ обяви, че Росен Желязков застава начело на листата за евроизборите, съобшава "24 часа". Името му бе една от най-строго пазените тайни преди регистрацията на листата в ЦИК, крайният срок за което е 7 май.

Желязков бе председател на 49-ото народно събрание до предпоследния му ден, когато бе свален с гласовете на ПП-ДБ, БСП, “Възраждане” и ИТН. Сега той ще се изправи срещу предшественика си, също свален предсрочно от шефския пост в парламента - Никола Минчев. Той е водачът на евролистата на “Промяната” и ДБ.

Освен за Брюксел, Желязков ще е начело на листата на ГЕРБ в Благоевград за 50-ото народно събрание - така, както я водеше и за 49-ото. Начело на него юристът изкара 372 турбулентни дни, в които търсеше баланс между една шумна (не)коалиция и още по-шумна опозиция. Често му се налагаше да проявява хладнокръвие, за да предотврати бой и обиди в залата. Помагаше това, че Желязков задаваше дневния ред с типичното си чувство за хумор и диалогичност.

Минал е по стълбичката на администрацията - общинска и държавна, опитен е в дебрите на управлението, което бе много ценно за председателя на институция като Народното събрание. А като юрист бе наясно с всички тънкости, за да не остави опозицията да му върти номера.

С достойнство прие и събарянето му от поста преди седмица, когато и опонентите обявиха - ходът е не срещу личността на Желязков, а срещу председателя от ГЕРБ. Затова не е неочаквано, че Бойко Борисов му гласува доверие да е начело на евролистата на партията, пише "24 часа".

Изненадващо обаче в нея ще липсват Мария Габриел и Илиана Иванова. Първата бе еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в комисията “Фон дер Лайен”, преди да стане вицепремиер в (не)коалицията с ПП-ДБ. Втората е насотящият еврокомисар на България, преди това бе шеф в Европейската сметна палата.

Според достоверни източници и двете са пожелали да не влизат в битката за ЕП. Вероятно Мария Габриел, която не успя да оглави правителството след ротацията, но има сериозни позиции навсякъде в света, ще видим в края на годината в нова международна роля. Истината обаче е, че нито Габриел, нито Европейската народна партия, нито ГЕРБ дават детайли за пътя, по който ще поеме едно от най-силните им европейски лица, напуснала поста в ЕК, за да влезе в българската политика.

Илиана Иванова пък е сочена в Брюксел като един от най-ефективните еврокомисари. Тя също има завидна кариера там, преди да заеме овакантения от Габриел комисарски пост. Мандатът на комисията “Фон дер Лайен” изтича заедно с този на Европарламента. Следващ председател на ЕК трябва да се избере до месец след клетвата на новите евродепутати, а до 6 месеца след изборите трябва да има и нов състав на комисията.

И докато в ГЕРБ все още пазят в тайна евролистата си, БСП регистрира своята в ЦИК в последния ден преди празниците начело с Кристиан Вигенин. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Украйна ще възстанови от утре консулските услуги за мъже в мобилизационна възраст
Дата: 18/05, 01:35

Пожар изпепели къща край Пловдив
Дата: 18/05, 01:17

Хампарцумян: Тези, които купуват жилище за инвестиция, може да загубят много пари
Дата: 18/05, 01:03

Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичните бизнес иновации на 2023 г.
Дата: 18/05, 00:50

18 май - Международен ден на музеите
Дата: 18/05, 00:34

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия