Туристическият сезон в Гърция започва с 80 000 свободни работни места


Дата: 10/05, 13:30

Снимка Pixabay

Дори добре платените ресторанти се борят да намерят достатъчно работници, за да отговорят на туристическото търсене.

Тазгодишният туристически сезон в Гърцуя започна с около 80 000 свободни работни места в хотели и ресторанти, така че докато туризмът в съседката ни показва отлични перспективи за 2024 г. според първите данни от летните резервации, има сериозни опасения, съобщава Екатемарини, предава Moreto.net.

Гръцката федерация на работниците в хранително-вкусовата промишленост и туризма (POEET) вече бие тревога, тъй като свободните работни места в сектора, който наема повече от 400 000 работници, непрекъснато се увеличават през последните години, за да достигнат около 80 000 днес.

Обществената служба по заетостта (DYPA) се стреми да покрие част от тези недостиги чрез новата платформа „Jobmatch“, като същевременно се търсят решения и чрез привличане на работници от трети страни. Последният срещна съпротивата на работещите в сектора, които намекнаха за възможността за стачки дори по време на туристическия сезон, като поискаха от държавата незабавни и драстични мерки.

През 2021 г. свободните работни места са били 57 700, през 2022 г. са достигнали 60 000, миналата година са надхвърлили 60 000, а тази година се оценяват на 80 000. От тях 53 000 се отнасят за хотели и 30 000 за сектора на хранителните услуги.

Дори и планираните 11 000 трансфера на работници от трети страни да бъдат изпълнени изцяло, всички свободни работни места не могат да бъдат заети, нито пък необходимите умения да бъдат осигурени.

Всъщност проблемът се разширява. Увеличаването на производителността на труда през предходните години, за да се предлага услугата на туристи с по-малко персонал, води до скептичност в служителите в сектора, нежелаещи да работят и този сезон при същите условия. Затова повечето си търсят работа другаде, със същите или дори по-ниски заплати, но по-добри условия.

В този пейзаж дори сериозни предприятия, които спазват условията на труд и колективните договори, трудно намират ръце, особено когато се твърди, че много от тях избират да работят неосигурени или недостатъчно осигурени, така че да не загубят правото си на обезщетение за безработица за сезонни работници.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Петьо Блъсков: Кабинетът след изборите ще е за кратко
Дата: 20/05, 21:14

Таня Боева: Изпаднах в клинична за смърт. Цяло чудо е, че съм жива днес
Дата: 20/05, 21:021 Коментар

Червено злато „събужда“ сърцето
Дата: 20/05, 21:00

Акад. Румен Ралчев за катастрофата до Аксаково: Изключено е автомобилът на НСО да е бил неизправен
Дата: 20/05, 20:593 Коментара

Байдън за заповедта за арест на Нетаняху: Не може да има равно третиране на Израел и "Хамас"
Дата: 20/05, 20:501 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия