Лоша вест за пазаруващите в Тему


Дата: 16/05, 13:02

Кадър Пиксабей

Пазаруващите в "Тему" бяха уведомени за много нередности около китайската платформа.

Групи за защита на потребителите в целия Европейски съюз подадоха координирани жалби срещу Temu, обвинявайки притежаваната от Китай ултра евтина платформа за електронна търговия в редица нарушения, свързани със Закона за цифровите услуги (DSA) на блока.

Temu стартира в региона само преди около година, но наскоро съобщи , че надхвърля 75 милиона потребители месечно, предаде techcrunch.com.

Санкциите за потвърдени нарушения на онлайн управлението на ЕС и режима за безопасност на пазара могат да достигнат до 6% от глобалния годишен оборот на майката на платформата.

BEUC, европейската потребителска организация, която представлява 45 регионални групи за защита на потребителите в 31 държави от ЕС, заяви в четвъртък, че е подала жалба срещу Temu до Европейската комисия - призовавайки ЕС спешно да я определи като „много голяма онлайн платформа“ (VLOP) по ЗДСл. (VLOP-статус би означавал, че Temu трябва да спазва допълнителни правила за алгоритмична прозрачност и отчетност, включително смекчаване на системния риск. Други VLOP за електронна търговия включват Alibaba, Amazon, Booking.com, Google Shopping и Zalando.)

В същото време 17 от организациите-членки на BEUC в целия блок подадоха жалби срещу DSA до своите национални органи за защита на потребителите — обвинявайки Temu в нарушаване на общите правила на регламента, които се прилагат за Temu от средата на февруари .

Координираните жалби твърдят, че гигантът за електронна търговия не успява да изпълни редица изисквания за DSA, включително изисквания за проследяване на търговците; правила срещу манипулативен дизайн; и прозрачност около алгоритмите за препоръчване на продукти.

Коментирайки в изявление, Моник Гойенс, генерален директор на BEUC, обвини Тему, че е „изпълнен с манипулативни техники“, предназначени да накарат потребителите да харчат повече, и твърди, че недостатъчната информация за търговците „често оставя потребителите на тъмно за това кой те купуват продукти от.

„Тази липса на проследимост пречи на потребителите да вземат информирано решение или да знаят дали даден продукт отговаря на правилата за безопасност на ЕС“, добави тя.

Групите за защита на потребителите също така изразяват загриженост относно безопасността на подрастващите, като посочват, че екстремните отстъпки от цените и функциите за геймификация, вградени в платформата на Temu, вероятно ще бъдат привлекателни за децата.

„Teму не гарантира на потребителите си безопасна, предвидима и надеждна онлайн среда, както изисква законът“, твърдят те в жалбата.

„Наред с други неща, имаме силни опасения, че потребителите стават жертва на манипулативни техники, че Temu не успява да осигури проследимостта на търговците, работещи на неговата платформа, или че цялостното му функциониране остава непрозрачно, като всички те нарушават Закона за цифровите услуги. ”

„В крайна сметка, големият брой опасни продукти, продавани на Temu от непроследими търговци, чрез манипулативни практики и непрозрачни препоръчителни системи, са съставки на токсичен коктейл, който вероятно ще увреди поверителността, безопасността и сигурността на непълнолетните“, предупреждават също групите.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На 1 юни рожден ден има Крисия
Дата: 01/06, 03:00

Байдън призова Хамас да приеме ново предложение на Израел
Дата: 01/06, 02:30

Известният турски медикален онколог доц. д-р Айхан Мурат ще провежда безплатни консултации в София на 7 юни 2024 г.
Дата: 01/06, 02:00

Кралски орден за АББА: За изключителни постижения в музиката
Дата: 01/06, 02:00

Светлана Енчева – от мечта до реализиран интериорен дизайнер
Дата: 01/06, 01:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия