Лекари посочиха колко яйца може да ядем на ден


Дата: 10/05, 16:08

Пиксабей

Яйцата са сочени за продукт с високо съдържание на холестерол. Но същевременно с това те са полезни поради наличието на биоактивни съединения и други хранителни вещества в състава си, съобщава изданието The Health Site, цитира Пловдив 24.

Кой не трябва да яде варени яйца?

Повечето диетолози твърдят, че пилешките яйца са силно алергичен продукт, а голяма част от хората имат индивидуална непоносимост към протеини. В допълнение, веществата, които най-често се намират в яйчния жълтък, могат да причинят отделяне на жлъчка при някои хора и да причинят киселини и силна болка.

Също така не се препоръчва добавянето на яйца към диетата на хора с висок холестерол и диабетици (които често имат съдови увреждания и риск от атеросклероза).

Изданието допълва, че консумацията на варени яйца трябва да се избягва от хора, които имат:

- индивидуална непоносимост (алергия)

- пептична язва на стомаха или дванадесетопръстника

- чернодробни заболявания (патологии с наследствени, инфекциозни или имунологични причини)

- проблеми с панкреаса (например остър панкреатит)

- увреждане или заболяване на стомашно-чревния тракт

- камъни в жлъчката

- висок холестерол

- диабет

Освен това е забранено да се дава цяло яйце на деца под една година. Бебето може да яде не повече от една четвърт жълтък на ден, но не и белтък.

Изданието допълва, че според редица проучвания, за здрав възрастен с нормални нива на холестерол и без значими рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, яденето на 1-2 яйца на ден се счита за безопасно.

Други проучвания показват, че консумацията на 2-7 яйца на седмица помага за поддържане на високи нива на добър холестерол и намалява риска от високо кръвно налягане и кръвна захар (докато консумацията на 2 яйца на ден не показва такава защитна функция), допълва здравният портал, цитиран от zdrave.to.

По отношение на ползите от този продукт рохко сварените яйца се считат за най-полезни. 

По отншение на ползите от яйцата се откроява високото им съдържание на постни протеини и антиоксиданти, които помагат за защита на клетките на тялото от увреждане, причинено от свободните радикали и свързаните с тях хронични заболявания (като сърдечни заболявания и рак.

Яйцата се отличават и с високо съдържание на желязо, витамин D, каротеноиди и други полезни елементи (съдържащи се по-специално в жълтъците).



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Мъж преби 22-годишна жена с дървен прът в Бургас
Дата: 21/05, 00:06

До 27 градуса във вторник
Дата: 20/05, 23:50

Официално: Ливърпул обяви новия треньор
Дата: 20/05, 23:29

Червено злато „събужда“ сърцето
Дата: 20/05, 23:10

Казвам се Борислав Гуцанов и за мен Варна е целият ми живот
Дата: 20/05, 23:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия