Украйна за изтеглянето на американските дипломати: Това е "прекомерна предпазливост"


Дата: 24/01, 13:02

Снимка Pixabay
Министерството на външните работи на Украйна определи като преждевременно и прекалено решението на САЩ да евакуира служителите от посолството си в Украйна, съобщава "Спутник", пише news.bg.

В свое изявление от украинското ведомство посочват, че "са си взели бележка от решението на Държавния департамент на САЩ".

Като уважаваме правото на чуждите нации да гарантират сигурността на своите дипломатически мисии, считаме, че тази мярка от американска страна е преждевременна и показва прекомерна предпазливост, изтъкват от украинското МВнР и допълват, че в последно време не се отчитат драстични промени по отношение на сигурността.

От ведомството уточняват, че решението на САЩ не означава "незабавно изтегляне на персонала на американското посолство".

"Посолството ще продължи да работи напълно. Членовете на дипломатическата мисия получиха разрешение да напуснат, ако желаят, но не са задължени да го правят, посочват от украинското министерство.

Вашингтон обяви, че започва да евакуира част от служителите на посолството си в Киев с мотива, че по всяко време може да се случи военно нападение от страна на Русия. Това е и един от най-ясните признаци досега, че американските служители се подготвят за агресивна руска стъпка в региона.

От своя страна върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел обяви, че Европейският съюз не планира да изтегля семействата на дипломатите си от Украйна засега, тъй като не разполага с "информация, която да оправдава този ход".

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Зеленски прие две френски представителки в Киев
Дата: 28/03, 22:24

5 съвета при избора на годежен пръстен
Дата: 28/03, 22:20

Кои са най-предпочитаните европейски марки електромобили?
Дата: 28/03, 22:20

Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 28/03, 22:20

Много тежка катастрофа преди час във Варна
Дата: 28/03, 22:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия