Гори заводът на "Лада" в Толиати


Дата: 08/09, 18:46

Стопкадър ВК

Пожар избухна в металургичния комбинат на най-големия производител на автомобили в Русия - АвтоВАЗ в Толиати. Огънят е обхванал две от сградите на комбината, съобщават украински и руски медии.

Първите съобщения за дим над завода, известен с автомобилите Lada, са публикувани в социалните мрежи в ранния следобед. Жители на Толиати са забелязали черен дим, идващ откъм автогиганта. Скоро се изяснило, че гори "Чугунка"-та - както е известен металургичният комбинат на завода, предаде OFFnews.bg.

"Чугунка гори. Три пожарни машини пристигнаха", пишат очевидци.

От местната противопожарна служба са потвърдили, че сигнал за пожара е получен в 14,21 часа и че гори формовъчната линия на комбината. Евакуирани са били 20 души.

От службата твърдят, че загинали и пострадали от инцидента няма и работният процес не е прекъснат. В ликвидирането на пожара участват 89 огнеборци и 25 противопожарни коли.

Все още няма официална информация за причините за пожара.

Какво се знае за руската компания Авто ВАЗ

Този завод е един от най-големите производители на леки автомобили в Руската федерация. Произвежда автомобили под собствената марка Lada, а до март 2022 г. произвеждаше и автомобили Nissan, Renault и Datsun. Това производство беше прекратено след началото на пълномащабната руска инвазия, след наложени санкции от Запада.

АвтоВАЗ доставя на други производители комплекти машини за производство на автомобили Lada и техните модификации.

През 2023 г. АвтоВАЗ е произвел 347 077 коли — 1,5 пъти повече от 2022 г. Пазарният дял на завода в Русия е 35%. Продажбите достигнаха 353 572 коли - почти два пъти повече от 2022 г.

Най-много са продадените автомобили Lada и Niva. Износът на компанията в осем страни по света възлиза на около 6500 автомобила годишно.

Пожарът в АвтоВАЗ е поредният подобен инцидент, след като през януари в Тула горя заводът "Щегловски вал", в който се сглобяват зенитно-ракетните комплекси "Панцир-С". Ударът бе нанесен с бойни дронове.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Магомед Рамазанов стана "Почетен гражданин на Велико Търново"
Дата: 17/09, 01:59

Нова учебна година: Учителите искат по-висока заплата
Дата: 17/09, 01:54

Заподозреният в опит за покушение срещу Тръмп получи две обвинения
Дата: 17/09, 01:43

Мъж премина от Азия в Европа по въже
Дата: 17/09, 01:31

Проблемите с простатата не са присъда
Дата: 17/09, 01:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия