Адвокат: Никъде в закона не пише, че шофьорът трябва да държи с ръце волана, когато кара кола


Дата: 30/08, 10:38

Редактор: Недко Петров

Стопкадри Нова нюз

Адвокат разкри нещо прелюбопитно по време на коментара си дали водач, който управлява МПС, без да държи с ръце волана, подлежи на санкция и наказателна отговорност.

Петър Бозов направи разкритието, след като видя видео, на което се вижда как шофьор управлява колата си без ръце на волана и подпирайки го с крак.

В този случай ще е трудно да се реализира наказателна отговорност, доколкото винаги наказателната отговорност е свързана с движението по пътищата, и включва в себе си нарушение на Закона за движение по пътищата и съответно неговия правилник. Интересно е, че в този закон няма забрана и задължение водачът да управлява МПС, държейки волана с ръце, каза по Нова нюз Бозов.

Член 20, алинея 1 от Зкона за движение по пътищата, ако не греша по спомен, регламентира, че водачът е длъжен по всяко едно време да контролира управляваното от него превозно средство и според този член евентуално можем да допуснем, че може да бъде упражнена някаква наказателна отговорност, добави той.

Въпросът е доколко водачът контролира автомобила, това би било евентуално предмет на на спора, дали го контролира или не. Аз виждам на видеото как водачът успява, въпреки че не държи волана с ръце, успешно да се прибере в лентата и съответно пак да се върне в скоростната лента, така че  според мен се упражнява някакъв контрол, заяви още Бозов.

Да, вярно е, че е опасно, да, вярно е, че разчита на случайността, ако подпира волана с коляно, да не стане някакъв инцидент. Но въпреки това, аз лично виждам контрол, може да му се потърси отговорност заради това, че шофира в скоростната лента на магистралата, която както знаем, е само и единствено за изпреварване, смята адвокатът.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Нов проект на Комфорт ООД – жилищен комплекс Кабакум Плаза на метри от плаж Кабакум във Варна
Дата: 14/09, 15:10

Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 14/09, 15:10

Специален трал събира пластмасови отпадъци в Бургаския залив
Дата: 14/09, 15:05

Джокович: Децата ми още нямат мобилни телефони
Дата: 14/09, 14:47

Зверска катастрофа в Русенско! Колата е обърната, има линейка!
Дата: 14/09, 14:38

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия