Диян Стаматов: Зрелостниците няма да могат да преписват на матурите


Дата: 14/05, 18:25

Снимка Фейсбук

В петък предстои матурата по български език и литература. Очаква се над 51 хиляди зрелостници да се яват на изпита. Ако някой не е успял да се получи добра оценка тази година, имат право и на втори, дори трети шанс. Пред Bulgaria ON AIR Диян Стаматов, директор на столичното 119-то училище, даде повече разяснение за провеждането на изпита, има ли промяна в оценяването и намира ли ИИ място в образователната система.

"Няма промяна в организацията на държавния зрелостен изпит. Учениците трябва да бъдат точни в явяването си, ако се закъснее дори с една минута след обявяване на темата, това фатално за тях. Трябва да носят лична карата или и аналог на документ за самоличност, служебна бележка, че са допуснати за държавен зрелостен изпит. Много е важно да видят в кое училище са разпределени", подчерта директорът на столичното 119-о училище Диян Стаматов в ефира на "България сутрин".

Стаматов добави, че при всички изпити учениците ще се явяват в различни училища и само имат отговорност да разберат кои са. "Тези, които успешно изкарат зрелостните изпити, за тях приключва изпитната сесия. Ако някой не се яви или има двойка, може да се яви на септемврийската сесия. Третият вариант е за промяна на оценка за тези зрелостници, които не са удовлетворени от оценката си, различна от двойка", разясни вариантите Стаматов.

Пред телевизията директорът допълни, че  зрелостниците получават диплома за завършено средно образование, и ако се се явили за повишаване на оценката - допълнителен сертификат, в който тя ще бъде вписана, само ако е по-висока от първата на зрелостния изпит. Ако е по-ниска - не се издава документ. Стаматов допълни, чр тази година явяване на поправка ще бъде безплатно. В бъдеще обаче се очаква да стане платено.

Стаматов е категоричен, че няма как на зрелостниците да им бъде подсказвано, тъй като им е забранено да излизат от помещенията, в които се провеждат изпитите. Очакванията му не са за резултати, по-различни от миналогодишните. "Учебните програми са същите, учебният материал е същият, не е коригиран, на същото ниво сме в цялостната подготовка. Не трябва да очакваме нещо различно като резултати, те пак ще са тъжни и не особено добри. Дано да сме приятно изненадани", каза Стаматов.

Той допълни, че по традиция за втора матура учениците избират чужд език. Директорът на 119-о училище коментира е реформата в образованието: "Прекалено бавно се случва всичко, служебните кабинети, които се роят един след друг още повече забавят образователната реформа. Всички политици твърдят, че образованието е приоритет, това остават политически послания. Европейското образование много дърпа напред, ние си стоим на едно място".

За изкуствения интелект, който намира все повезе приложение, Стаматов каза, че той е приложим в образованието, въпреки съпротивата на учителите. "Не трябва да изоставаме с внедряването на изкуствения интелект, трябва да намери своето измерение в образователната система. Има изработена стратегия за прилагането в средното и висшето образование. Въпрос на време е съпротивленията да бъдат преодолени, защото няма друг ход, самите ученици го ползват постоянно", каза Диян Стаматов.


 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



UEFA Шампионска лига остава в ефира на MAX Sport през следващите 3 сезона
Дата: 29/05, 02:50

Как се прави здрав корем
Дата: 29/05, 02:50

Евродоклад: Водата за къпане в България е сред най-качествените
Дата: 29/05, 02:24

Как да изберем подходящи тапети за стена?
Дата: 29/05, 02:20

Топ 7 позитиви на белите зъби
Дата: 29/05, 02:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия