Волен Сидеров за Съединението: Измамата е, че...


Дата: 06/09, 16:47

Кадър ФБ

Волен Сидеров написа изключително детайлен пост във Фейсбук за Съединението.

"Със Съединението губим завинаги Македония. Но печелим много повече от географска територия – национално самочувствие. Великите сили са против нарушаването на Берлинския договор, с който те самите са накъсали България като стар вестник. Австро-Унгария, Германия, Англия и Русия казват „не” на присъединяването на една от петте откъснати части към Родината. Измама е, че Британия била „за”. А случаят с Русия е особен – роднинска кавга.

Ето ги фактите: Още на 6 септември княз Александър Батенберг праща послание до руския император и моли за подкрепа. На 7 септемри лично британскят премиер лорд Солзбъри изпраща телеграми до австроунгарското, германското и италианското правителство да се вземат бързи мерки за противопоставяне на „нарушението на решенията на Берлинския конгрес”. Ето я английската „закрила” на нашето Съединение, с която спекулират днес невежествени евроатлантици. Лондон истински се е готвел да насъска Турция да ни нападне. Но след два-три дни променя тактиката. Защото на 9 септември идва решението на Петербург – да се отзове военния министър на България граф Кантакузи и да се изтеглят руските офицери от България. И чак като вижда глупавото, неовладяно поведение на цар Александър III и дребнавото му заяждане с роднината му – княз Батенберг, коварният Албион, който винаги е защитавал мракобесната Османска империя и е пречил на нашето освобождение, потрива ръце – „Ей сега скарахме българите с руснаците, откога мечтаем...” И дава вид, че „одобрява” Съединението. Но това са пиарски игри.

Всъщност, статута на всяко ново положение се установява с общото решение на Великите сили. Първата такава конференция е в Цариград на 24 октомври 1885 г. България сигурно е щяла да чуе принудата да възстанови границите и да върне Румелия на турците. Но, не щеш ли глупакът Милан, сръбски „крал” ни помага (подкокоросан от австрийския си колега Франц Йосиф), като напада България. Защо тази война ни помага? Защото побеждаваме. План програмата е предвиждала Румелия да се върне на Турция, а Княжеството да се разпарчетоса между алчните ни съседи – сърби, гърци и румънци. Русия вероятно е виждала шанс да сложи марионетно управление в София и да погребе напъните на младата ни държава да флиртува със Запада. Англия пък се е радвала, че признателността на българите към Освободителката ще намалее силно. Чак Топханенския акт от 5 април 1886 г. установява сливането на Княжеството и Румелия, но къса Кърджалийска околия за Турция. Нашата победа е причина за легитимацията на Съединението.

Защо наричам „глупаво” поведението на руския император Александър III? Да, броени дни преди Съединението, българският княз Александър I обещава в Чехия на външния министър на Русия Гирс, че няма да се предприемат стъпки за обединение на Княжеството с Източна Румелия без одобрение и съгласуване с Петербург. Животът обаче не е талмуд, не можеш да предвидиш динамиката му. Събитията се развиват така главоломно, че Александър трябвало да решава дали да оглави исторческия акт на Съединението, или да остане в историята като страхливец, който се е скрил във важен за страната момент. Сандро не е страхливец, участвал е в нашето Освобождение като руски офицер и поема предизвикателството на съдбата като мъж.

Руският император обаче, не показва царски качества и стратегическо мислене. Вместо да оглави справедливия акт на Съединението, да компенсира унижението на баща си от Берлинския диктат, той се сърди като ученичка на младия си роднина и действа като обидена госпожица – „аз пък ще си взема офицерите, да ви видя какво ще правите!...”

Целият коментар вижте в линка във Фейсбук https://www.facebook.com/volen.ataka/posts/pfbid02jRAE1WJ4fT4Achrs94zrouU5EpTQArqVdHCQ22PSRRhJ2rocZvXFJQnS1HpTGtVol



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Президентът Радев към всички ученици: Бъдете творци
Дата: 16/09, 11:17

Само неколцина се наредиха на опашка за новата сребърна монета на БНБ
Дата: 16/09, 11:04

Френският еврокомисар хвърли оставка заради конфликт с фон дер Лайен
Дата: 16/09, 11:02

Мислеше, че не става за "Гласът на "България", но Дара и отстъпи стола си след "Калино, Калинче"
Дата: 16/09, 10:56

Франциска от „Преди обед” не дава децата си в училище
Дата: 16/09, 10:51

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия