Хиляди румънци превземат Балчик, Кранево и Албена на Великден


Дата: 02/05, 14:42

снимка Булфото

Хиляди туристи от Румъния ще бъдат в България на Великден.

Близо 3000 туристи са избрали курорта Албена, за да си изкарат великденските празници, съобщават от ваканционното селище. С това комплексът ще даде своеобразен старт на летния туристически сезон. Врати ще отворят общо осем от хотелите във курортния комплекс, предаде кореспондентът на БТА Павлина Живкова. Туристите са предимно от България и Румъния. Те ще бъдат посрещнати с тематични менюта, подготвени от главните готвачи на комплекса. От ваканционно селище "Албена" са организирали програма с детска анимация, музикални концерти и спортни занимания за гостите. 

Желаещите ще могат да посрещнат Христовото Възкресение на вечерната служба в храм "Св. Успение Богородично" в село. Оброчище, а отец Филип ще благослови тържествения обяд в комплекса навръх Великден.

От "Албена" посочват още, че много от гостите на завършилия латино фестивал World Stars Salsa Festival са удължили престоя си, за да посрещнат светлия християнски празник на брега на морето. 

В Свети Влас също е направено всичко необходимо за осигуряване на успешен летен сезон, предаде кореспондентът на БТА Галя Тенева. Градът е готов да посреща туристи. Голяма част от заведенията, хотелите и комплексите са отворени, на плажовете са поставени чадъри и шезлонги, каза кметът на града Иван Николов. Той обяви, че днес официално се открива летният туристическият сезон, когато се чества и празникът на града - 2 май.

Началото на сезона съвпада и с великденските празници. От години Свети Влас придоби широка популярност сред румънските туристи. Традиционно те са и първите ни гости сега за празниците. Имаме и рускоговорящи гости, немци, англичани, поляци. От средата на май се очаква активизиране на туристическия поток към града. Съдейки по предварителните записвания, имаме всички предпоставки да бъдем оптимисти за силен летен сезон, заяви кметът. По думите му Свети Влас е прекрасен пример за това как могат да се съчетават природни, културни и исторически дадености. Тук сезонът на практика не приключва, защото и през зимата имаме заетост, посочи той.

Кметът каза още, че традиционно на днешния ден Свети Влас събира стотици гости. Според поверията празникът дава началото на летния Атанасовден. Николов разказа, че Свети Влас е единственият град в България, който носи името на светец. Там през 14 век е имало голям и известен манастир, носещ името на светеца Свети Власий. 

Иван Николов отбеляза, че Свети Влас е обявен през 1963 година за климатичен морски курорт, а климатът е благоприятен за лечение на белодробни заболявания.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Барикадиралият се пловдивски полицай се е предал доброволно
Дата: 17/05, 07:15

От Космоса до домашната аптека – уникални български пробиотици
Дата: 17/05, 07:10

Състоянието на пострадалата при катастрофата с кола на НСО остава тежко
Дата: 17/05, 07:06

Лятна занималня и образователни курсове от Образователен център АЛГО
Дата: 17/05, 05:30

Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичните бизнес иновации на 2023 г.
Дата: 17/05, 05:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия