Експерт: Валежите не са причина за срутването на стената на "Струма"


Дата: 02/05, 14:18

Снимка Булфото

"Петел" следи какво се случва след рухването на стена на наша автомагистрала.

В последния работен ден преди великденските празници, отвориха за движение участъка при свлачището по магистрала "Струма" в района на 16-и км. 

В съобщение изпратено до медиите се казва, че екипите са работили с максимална мобилизация, за да се пусне движението за столицата в две ленти и шофьорите да пътуват без ограничения за предстоящите почивни дни за Великден и Гергьовден. 

Предстои да бъде възложено изготвянето на технически проект за възстановяване на отводняването и укрепване на стените в участъка при 16-и км в посока София. Целта е дейностите да се изпълнят в настоящия строителен сезон, пише novini.bg.

В неделя на 28 април подпорна стена падна в участъка и затрудни движението в района. От АПИ заявиха, че преовлажняване на почвата е допринесла за това. Според експерта Ясен Ишев няма как заради валежите да се е срутила стената, защото не е валяло толкова много. 

"От миналата година виждам, че е започнало да се движи напред към пътното платно. Инспекциите се правят 2 пъти в годината, където се отбележи, че има неизправности да се взимат мерки, тук е могло да се вземат мерки още миналата година, с тези земни маси, които са били натиснати. Тя е срязана в долната си част, двете ламери бяха паднали на аварийната лента. Това значи две неща – първо, че не е изчислена правилно и второ, че има геоложка изненада, някаква леща, непредвидена от проектантите", убеден е председателят на УС на Научно-техническия съюз по транспорта Ясен Ишев.

Експертът добави, че след като едно съоръжение се проектира, то има гаранционен срок от 12 години, но и трябва да се поддържа. 

Все още се извършва оценка на щетите. Тепърва ще се преценява каква подпорна стена да бъде изградена, за да не се повтори срутването.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Делото срещу бившия кмет на Варна Иван Портних отново е внесено в съда
Дата: 17/05, 09:13

Виктор Николаев се скара на столичните общинари заради дупка ред Нова тв
Дата: 17/05, 09:12

Прокуратурата във Варна повдигна обвинения на ОПГ от Игнатиево след репортажи на Нова тв
Дата: 17/05, 08:541 Коментар

Над 50 000 ученици отговарят на въпросите на вариант 15 на матурата по БЕЛ
Дата: 17/05, 08:49

Спартак се разделя с Росен Кирилов след края на сезона
Дата: 17/05, 08:471 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия