Ето какво да направите, за да не спукате яйцата при варенето


Дата: 02/05, 15:43

снимка pexels

Независимо дали приготвяте обикновена закуска или яйца за Великден, запазването на черупките им непокътнати е от съществено значение за чистото и визуално привлекателно ястие. Предлагаме ви ръководство за това как да сварите яйца, без да ги спукате.

1. Започнете с яйца със стайна температура 

Преди да сварите яйцата, е изключително важно да ги оставите да достигнат стайна температура. Това помага да се намали температурният шок при поставянето им в гореща вода, като се свежда до минимум рискът от напукване. Извадете яйцата от хладилника около 30 минути преди да планирате да ги готвите.

2. Използвайте тенджера с подходящ размер 

Изберете тенджера, която удобно да побере броя на яйцата, които искате да сготвите на един слой. Пренаселеността на яйцата може да доведе до блъскането им едно в друго, което увеличава вероятността да се счупят. Уверете се, че има достатъчно вода, за да покрие яйцата с поне един сантиметър. 

3. Внимателно поставете яйцата в студена вода

След като тенджерата е готова, внимателно поставете яйцата със стайна температура в студената вода. Избягвайте да ги пускате от високо, тъй като това може да доведе до напукване при удара с дъното на тенджерата. Водата трябва да покрие яйцата напълно.

4. Постепенно загрейте водата 

Започнете да загрявате водата на средна температура. Важно е температурата да се повишава постепенно, за да се предотвратят внезапни топлинни удари, които могат да доведат до напукване на черупките. Довеждайте водата до леко кипене, а не до бързо кипене. 

5. Добавете щипка сол или оцет

Добавянето на щипка сол или струйка оцет към водата може да помогне за укрепване на черупките на яйцата и да намали вероятността от напукване. Тази стъпка не е задължителна, но може да бъде полезна, особено ако става въпрос за много пресни яйца с деликатни черупки.

6. Следете времето за готвене 

След като водата заври леко, настройте таймера за желаното време за готвене. За меко сварени яйца с течен жълтък гответе за около 6-7 минути. За средно сварени яйца с малко по-твърд жълтък се стремете към 9-10 минути. За твърдо сварени яйца с напълно твърд жълтък гответе 12-14 минути. 

7. Използвайте решетъчна лъжица, за да извадите

Когато яйцата са готови, изключете котлона и веднага ги прехвърлете в купа с ледена вода с помощта на решетъчна лъжица. Водната баня с лед помага да се спре процесът на готвене и улеснява обелването на яйцата.

8. Обелвайте внимателно 

След като яйцата са се охладили в ледената вода за няколко минути, леко ги почукайте върху твърда повърхност, за да се счупят черупките. Започнете да бележите от по-широкия край, където се намира въздушният джоб, тъй като това обикновено улеснява беленето. Обелете под течаща вода, за да отстраните всички упорити части от черупката.

9. Съхранявайте или сервирайте по желание

След като ги обелите, можете да съхранявате сварените яйца в хладилника до една седмица, ако не планирате да ги консумирате веднага. Можете да ги използвате в салати, сандвичи или като обикновена закуска с поръсване на сол и черен пипер. 

Като следвате тези стъпки и боравите внимателно с яйцата по време на процеса на варене и белене, можете да се насладите на перфектно сварени яйца без грозни пукнатини, пише actualno.com.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Голямо задръстване в София заради катастрофа на Околовръстното
Дата: 17/05, 09:52

Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичните бизнес иновации на 2023 г.
Дата: 17/05, 09:50

На 100 години дядо Митко от Родопите си плати всички данъци и НАП му дойде на гости
Дата: 17/05, 09:491 Коментар

На 14 години си отиде момче, яло лютив чипс
Дата: 17/05, 09:42

Арестуваха млад мъж за побой над старец в село Петко Каравелово
Дата: 17/05, 09:39

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия