Наводнения и свлачища в Югоизточен Китай: Над 35 хил. души са евакуирани


Дата: 17/06, 13:58

Снимка Pixabay

Хиляди са евакуирани в Югоизточен Китай, след като проливни дъждове удариха региона през уикенда, предизвиквайки наводнения и смъртоносни свлачища, предават от CNN.

Според държавната телевизия CCTV над 35 000 души са били евакуирани в събота. Към понеделник сутринта повече от 10 000 души са били изселени от Мейджоу, като най-тежко засегнатия от наводнения град в провинция Гуангдонг, пише fakti.bg.

Повече от 130 000 домакинства в града и предградията са били без ток днес сутринта, докато учебните занятия са преустановени, съобщават от CCTV. По техни данни "властите все още се опитват да достигнат до някои градове и села" в района.
Седемнадесет водни пътища в основния басейн на река Хан са наводнени "над нивото на тревога", включително две реки с рекордни нива на наводнения, според Министерството на водните ресурси в понеделник.

В провинция Фуджиан четирима души са загинали след поредица от свлачища в крайбрежната провинция, по данни на местния център за предупреждение при бедствия.

Допълнително, в окръг Шанхан в югозападната част на Фуджиан са регистрирани рекордни валежи от 375 милиметра през последните 24 часа, което представлява 18% от средните годишни валежи, се казва в изявление на метеорологичната служба на провинцията от днес.

Припомняме, Китай продължава да се бори с екстремни метеорологични условия този месец, докато проливни дъждове наводняват южните части, а силната суша и рекордните температури се засилват в северната част.

През април тежки наводнения потопиха части от Гуангдонг след проливен дъжд в продължение на няколко дни.

Провинция Гуангдонг, като икономическа сила за региона с население от 127 милиона души, е сред частите от Южен Китай, застрашени от ежегодни наводнения в периода от април до септември. През последните години регионът се е сблъскал с по-интензивни дъждовни бури и тежки наводнения. Смята се, че климатичната криза засилва екстремното време, което прави случаите на бедствия по-смъртоносни и на по-често.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Кралят на лятото: ленът и ползите, които носи на цялото семейство
Дата: 26/06, 14:40

Получавате 5 милиона долара от САЩ, ако знаете къде е тази известна българка
Дата: 26/06, 14:31

Зъбите на Благой Георгиев ослепиха зрителите на "Евро 2024", Андреа Банда Банда не издържа от гледката
Дата: 26/06, 14:26

Добрич почерня от полиция, има много арестувани
Дата: 26/06, 14:23

Доц. Стойчев: Не знам как ДПС, ако вземе мандата за кабинет, ще го реализира
Дата: 26/06, 14:21

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия