Христова за минималната заплата: Хората на Запад често работят на повече от едно място


Дата: 23/04, 10:54

Редактор: Юлия Георгиева, кадри Нова нюз

Международната трудова организация въведе нещо, което се казва заплата за издръжка. Това ще доведе до нова голяма дискусия, тъй като така се променя концепцията за работна заплата. Вече заплатата трябва да е такава, че човек да може да посрещне основните си разходи за достоен живот. 

Това коментира пред Нова нюз бившият социален министър Христина Христова. 

Според нея у нас трудно ще се постигне заплата за издръжка. И напомни, че на Запад хората често работят на повече от едно място, за да си осигурят достатъчен доход.

Никой не е казал, че хората трябва да работят още толкова, но може да се работи четири часа, или два допълнително, посочи тя. 

Добре са си свършили работата КНСБ като пресметнаха каква е сумата за издръжка на един човек. Тази сума дава вного материал за размисъл особено във връзка с влизането ни в еврозоната. Защото ако се проследят внимателно числата виждаме, че като влезем в еврозоната тези разлики, които имаме като доходи в сравнение с останалата Европа, много по-драстично ще се усетят от хората и населението ще бъде много по-чувствително, коментира проф. Гарабет Минасян.

Въпросът е какво ще стане след това. Още повече че като се погледне ръста на разходите за труд в бизнеса при нас те растат много бързо в сравнение с европейското равнище. Така е, защото разходите за заплати растат, а производствеността остава малка. Тук има връзка и с инвестициите, които се правят. Причината е, че за да расте производителността, е необходима по-голяма инвестиционна активност, която у нас се подтиска, коментира той.

Политическата нестабилност влияе върху инвестиционната активност и то на 100%. Инвеститорите виждат, че у нас положението е неблагоприятно и те се въздържат да инвестират, посочи той.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Бивш военен министър: Дали Кремъл не планира да покаже, че ЕС е картонена кула?
Дата: 03/05, 21:441 Коментар

Какво включват стандартното и разширеното изследване на кръв в лаборатория „ЛИНА”?
Дата: 03/05, 21:30

Гори завод за производство на ракети в Берлин
Дата: 03/05, 21:271 Коментар

Събарянето на хотела на Вълка край Искър върви керемида по керемида
Дата: 03/05, 21:08

Баскетболният Черно море Тича не успя да стигне полуфинал
Дата: 03/05, 20:55

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия