Аптеките в един български град затварят утре


Дата: 02/07, 18:06

Снимка Булфото, архив

Аптеките в Пловдив ще затворят врати и няма да обслужват клиенти от 14 до 16 часа в сряда. Акцията е в знак на протест срещу измененията на Наредба 4, предложена от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Промените ще доведат до значителни затруднения за фармацевтите и пациентите, а именно: болните ще трябва да обикалят и да търсят лекарствата си в различни аптеки, а аптекарите ще получат само част от предвидената такса, съобщи за Plovdiv24.bg Константин Попов  - магистър фармацевт и главен секретар  на Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България.

За два часа ще затворят аптеките от областите София, Пловдив, Бургас, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Добрич, Перник, Благоевград, Хасково, Кърджали, Русе, Монтана. В Пловдив има около 800 човека фармацевти, а аптеките са около 400-500. Не е ясно дали абсолютно всички, включително големите вериги, ще се включат в протеста. 

От Инициативния комитет на магистър-фармацевтите изпратиха писмо до здравния министър д-р Галя Кондева и финансовия министър Людмила Петкова. В него те информират, че фармацевтите не са съгласни с внесения проект на Наредба 4 преди седмица. Те смятат, че  тази промяна е нецелесъобразна, несправедлива и ще компрометира достъпа по навременна терапия на пациентите, особено в малките населени места.

Причината за цитираният недостиг на финансови средства по бюджета на фонда в мотивите не е инспириран от подписалите договор с НЗОК търговци на дребно- собственици на аптеки в началото на годината. Идеята за повишаването на реинбурсацията на лекарствата за сърдечно-съдови заболявания през април също не е тяхна. 

"Нека тези политици, които са го предложили да понесат своята обществена отговорност. Не сме съгласни и с твърдението, че тази промяна се прави  за реализиране на по-пълна терапия, включително и възможност да се добавят нови медикаменти към нея. Идеята да се изпълнява частично рецептата според нас  ще доведе до напрежение и ще затрудни достъпа", се казва в писмото, подписано от Аделина Любенова – председател на Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България.  Тя припомня, че към момента пациентите са недоволни, защото лекарствата за ССЗ не са безплатни. Те доплащат за предписаните им терапии, защото Касата разплаща само най-евтините лекарства.

Предложението на фармацевтите е да се преосмисли предложения текст и да не се правят прибързани корекции, които ще създадат още по-голям сблъсък с интересите на всички участници в процеса на обслужване на населението с лекарства разплащани от фонда.

"Освен това тенденцията все повече лекарства да стават реимбурсирани, на които аптеките  нямат  право на надбавка, е плашеща. Тя ще доведе до фалит на голям брой аптеки, защото те работят основно с пациенти, които разчитат на Касата.  Тоест, този процес  се задълбочава, а това изисква преосмисляне на цялата система на заплащане на аптеките. Таксите не са решение", казват от Инициативния комитет и предлагат да се запази най-малко сегашния модел и  да се направи спешна среща, на която да се поставят проблемите и гледните точки.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



10 българи са спасени край гръцкия остров Скопелос
Дата: 04/07, 21:02

Етикетиране и опаковки. Решения и за вашата индустрия
Дата: 04/07, 21:00

НЗОК: Без решение - до месец-два няма да може да заплащаме на аптеките
Дата: 04/07, 20:43

Имат ли пръст Илън Мъск, Маги Халваджиян и Иво Сиромахов в най-новото Криндж шоу на България
Дата: 04/07, 20:40

Най-красивите килими на света в Несебър за лято 2024
Дата: 04/07, 20:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия