Рак на главата и шията: Как да го познаем и лекуваме?


Дата: 20/01, 04:20

Малко хора знаят, че в главата са разположени шест основни слюнчени жлези: две пред ушите, две под челюстта и две под езика. Имаме също така и няколкостотин малки слюнчени жлези. Всички тези структури могат да образуват тумори – доброкачествени и злокачествени. Други видове рак пък могат да произхождат от лигавицата: рак на устните, рак на езика, рак на сливиците, рак на фаринкса, рак на ларинкса, както и рак на синусите и на носа. В предната част на шията се намира щитовидната жлеза, която също може да образува тумори.

Понятието „рак на главата и шията“ включва редица различни злокачествени тумори, които се развиват в областта на гърлото, ларинкса, носа, синусите и устната кухина. При средно 650 000 случая годишно в световен мащаб, те не са сред най-честите видове рак, но засягат жизненоважни функции като храненето, говора и слуха. Пациентите трябва да знаят, че прогнозите за възстановяване са особено благоприятни в медицински центрове с опит и съвременни възможности, казва проф. Четин Вурал, специалист уши-нос-гърло (УНГ) в болници ACIBADEM в Турция, известен с богатия си опит с рака на глава и шия. Информираността на пациента и способността му да разпознае ранните симптоми също са от решаващо значение за резултатите.

Тютюн и алкохол повишават риска

Също както при други образувания, УНГ туморите започват с необичаен растеж на клетките. Към момента няма яснота защо това се случва, но съществуват някои фактори, които трябва да се избягват, смята проф. Вурал. Първият е употребата на тютюневи изделия, вторият – консумацията на алкохол, и особено системната консумация на алкохол. „Ако пациентът употребява едновременно и тютюневи изделия, и алкохол, рискът е много по-висок, отколкото при нормалната популация“, предупреждава експертът. Третият рисков фактор, особено по отношение на рака на щитовидната жлеза, е излагането на радиация. През последните 10-15 години вирус, наречен „човешки папиломен вирус“ (ЧПВ), причинява редица случаи на орофарингеален рак, особено рак на сливиците и рак в основата на езика. „Този вирус се предава по полов път и може да причини някои орофарингеални видове рак. Той също така е причина за рак на шийката на матката при жените и рак на пениса при мъжете. Все по-често обаче се среща орофарингеален рак, свързан с ЧПВ, особено в западните страни“, обяснява проф. Четин Вурал.

Развива се за седмици

Ранните симптоми на туморите на главата и шията зависят от мястото на образуванието. Тумор на гласните струни или ларинкса може да причини дисфония (дрезгав глас). При рака на езика пациентът може да усети раничка, афта отстрани на езика, която се задържа три или повече седмици. Пациент с тумор на щитовидната жлеза пък може да почувства бучка на шията. Туморът на слюнчените жлези може да причини бучка, подутина на лицето, зад или точно под ухото, растяща с месеци. В някои късни стадии туморът може да причини болка: болка в езика; болка, разнасяща се към ухото, или болка при преглъщане. Тя може да обозначава тумор в областта на фаринкса, гърлото.

Ако пациентът почувства някаква аномалия в областта на главата и шията, той трябва да се обърне към лекар уши-нос-гърло, специализиран в областта на главата и шията, препоръчва проф. д-р Вурал. „Това е точното място: не дентален лекар, не общопрактикуващ лекар, не специалист по вътрешни болести и не специалист по обща хирургия. УНГ специалистът е точното място“, казва експертът. Крайният срок е „колкото е възможно по-рано“, защото злокачествените тумори се развиват бързо. „Доброкачествените тумори прогресират бавно, с години. Но злокачествените се развиват за седмици и месеци. Така че ако някой пациент усети този вид симптоми, особено ако е пушач и често употребява алкохол, той трябва да побърза да посети лекар“, заявява специалистът.

С микрохирургия възстановяват челюстта и езика

Всеки засегнат от рак на главата и шията трябва да знае, че най-новите разработки в хирургията, технологиите и медикаментите осигуряват много по-добри възможности днес от тези преди 20 или дори преди 5 години. Минимално инвазивните хирургични процедури, прилагани от опитни медицински екипи, дават възможност да се отстрани туморът при запазване на формите и функциите. „Най-ефективното лечение в областта на главата и шията е хирургията. При повечето от туморите на главата и шията, особено при доброкачествените и тези в ранен стадий, хирургията е основното и единствено лечение. Отстраняваме лезията до отрицателни граници, без да оставяме каквато и да било туморна тъкан в пациента, и лечението е завършено“, казва проф. Вурал.

В напреднали стадии може да се наложи по-агресивна хирургия, и тези случаи изискват намесата на експерти по пластична хирургия, които да възстановят формите и функциите. Те могат например да отстранят тъкан от бедрото или предмишницата и да я пришият с помощта на микрохирургични техники, за да възстановят липсващата част от езика или челюстта. Проф. Вурал признава, че този тип операции могат да продължат 10-12 часа или дори повече, и те трябва да се провеждат само в комплексни медицински центрове като Acibadem.

В един отбор срещу рака на главата и шията

Лечението не винаги приключва с операцията - в напреднал стадий може да е необходима лъче- или химиотерапия, прицелна терапия или имунотерапия. Напредък има и в тези области, отбелязва проф. Вурал. Мултидисциплинарен екип и натрупаният опит помагат за по-добри резултати. „В Acibadem разполагаме с напреднали технологии и имаме много опитен екип: хирурзи, анестезиолози, специалисти по интензивно лечение… Консултираме се с нашия медицински онколог, лъчетерапевт, рентгенолог за определянето на най-добрия начин на лечение за пациента. Всеки пациент е различен от останалите и всеки случай е уникален, така че лечението трябва да се планира много внимателно“, обяснява проф. Четин Вурал.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228

www.acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria

 

*публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Общинският съвет отпусна 140 000 лева за подпомагане на варненци
Дата: 28/03, 14:11

Мъж получи 17 години затвор заради убийство на овчар в с. Горен чифлик
Дата: 28/03, 14:01

Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 28/03, 13:50

5 съвета при избора на годежен пръстен
Дата: 28/03, 13:50

Кои са най-предпочитаните европейски марки електромобили?
Дата: 28/03, 13:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия