Доц. Ангел Кунчев: Има епидемия от коклюш, но това не е ковид


Дата: 25/04, 10:33

Снимка Булфото, архив

България е в началото на национална епидемия от коклюш, но това не е ковид. Няма опасения, че тя ще натовари здравната система, няма опасения, че ще се върнем към ограничителни мерки като затваряне на заведения и носене на маски навсякъде. Това коментира пред Нова тв главният здравен инспектор Ангел Кунчев.
 
В момента имаме около 400 случаи, което за такова рядко срещано заболяване е много. В началото на седмицата бяха регистрирани още 70 случая, така че това за мен е национална епидемия, изтъкна Кунчев. Очаква се официално решение по темата. Той обясни, че много от хората карат леко заболяването, защото са ваксинирани, и до хоспитализация се стига при не повече от 10% от случаите, като и при тях част от хоспитализациите са по-скоро с цел проследяване и наблюдение. 

Според него важно в тази ситуация е установяването навреме на тежките случаи, защото заболяването е трудно за диагностициране. Диагностиката не е и достатъчно достъпна - прави се само в Националния център за заразни и паразитни болести и в столичната РЗИ. Днес здравно министерство ще отпусне средства на районните здравни инспекции във Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен, за да се ползват университетските болници и хората да могат да се тестват на повече места. Тестовете ще са безплатни, но към тях ще се насочват хора по преценка на епидемиолозите. Важното е да идентифицираме тежки случаи, неясни случаи, случаи с проблеми с имуназицазионния статус. 

Предстои да бъдат доставени и нови дози ваксини. За подсигуряване на задължителния имунизационен календар ваксините са подсигурени, но има търсене на свободния пазар. В момента в страната има 300 дози, които очевидно не са в София, до края на седмицата ще бъдат доставени още 2000, каза Кунчев. Той уточни, че при ваксинацията на малките бебета личните лекари следва да реорганизират работата си, така че да не се изостава с имунизационния календар на децата, но да може ваксината да се постави след месец и половина от раждането на детето. Сега срокът е не по-рано от два месеца, но след консултации при служебния премиер Димитър Главчев бе взето решение ваксинацията да се изтегли по-рано.  

По-възрастните хора са ваксинирани с пълноклетъчна ваксина срещу коклюш. Не е невъзможно да се разболеем, но ще преболедуваме толкова леко, че вероятно няма да бъдем диагностицирани, посочи експертът. 

Най-големи рискове за усложнения има при малките деца. В немалка част от случаите на коклюш сред децата болестта отминава от само себе си, но за да няма рискове, предпочитаме лечението да започне навреме. Това е бактериална инфекция, която се влияе от антибиотици и при ранно лечение се премахва всякаква опасност от по-висок риск, коментира Кунчев. Обществото, когато е наплашено, реагира емоционално. Бременните жени може да се ваксинират, но не мисля, че това трябва да е задължително условие, добави лекарят. Има региони, които все още изобщо не са засегнати от коклюш. По въпроса за ваксиниране на бременните трябва да вземем предвид и мнението на акушер-гинеколозите, допълни доц. Кунчев.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Григорова: "Солидарна България" няма да е патерица на партиите
Дата: 04/05, 14:52

Антон Радушев стана на 87 години
Дата: 04/05, 14:48

Какво включват стандартното и разширеното изследване на кръв в лаборатория „ЛИНА”?
Дата: 04/05, 14:40

Намериха двама издирвани младежи от Русе
Дата: 04/05, 14:29

Тежка катастрофа край Омуртаг
Дата: 04/05, 14:19

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия