Държавен експерт: Зимнината тази година ще излезе по-евтино


Дата: 29/07, 11:26

кадър Bulgaria ON AIR

редактор Веселин Златков

Приготвянето на традиционната зимнина през тази година ще излезе със сигурност по-евтино, това каза в интервю за Bulgaria ON AIR председателят на държавната комисия за по стоковите борси и тържища Владимир Иванов. Той обаче подчерта, че все по-малко българи затварят буркани. „Преди се чудихме как в другите страни не правят такива неща, сега и ние станахме от тези страни”, коментира той.

Владимир Иванов коментира също, че въпреки засушаването, тази години земеделската реколта в България е по-добра от миналата, когато е била много лоша. Това стабилизира цените на пазара, като страната ни обаче отдавна не може да го задоволи и затова има и съществен внос.

Цените на повечето плодове и зеленчуци започват на нивата от миналата година, като прасковите и дините дори стартират от по-ниско ниво. Изключение правят краставиците, които тази година са по-малко и цената им се вдига. Млечните продукти като цяло са на цената от 2023-а, а свинското е поскъпнало с 10%, но това е минималното, коментира Иванов.

Той каза също, че ако потребителите отделят повече време за пазаруване и използват най-добрите оферти в различните търговски обекти, могат да намалят с 10 до 15 на сто разходите си за основните продукти.

Световния пазар определя поскъпването на кафето и какаото съответно двойно и тройно в сравнение с минали години. Това се усеща в цените на всички продукти с шоколад, обясни Владимир Иванов.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Стана милиардерка
Дата: 08/09, 16:36

Трагедия в семейството на Никол Кидман
Дата: 08/09, 16:31

ДПС-то на Доган подаде жалба във ВАС
Дата: 08/09, 16:29

Български актьор: Не ме мразете. Имам още малко път и желание за работа в България
Дата: 08/09, 16:27

Български земеделец: Спират ни водата заради няколко ВЕЦ-а
Дата: 08/09, 16:13

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия