Всички хора дължат живота си на това малко създание


Дата: 15/05, 09:55

Пиксабей

Пчелите са най-важният биологичен вид на планетата за хората, тъй като те опрашват 70% от растенията, които ни изхранват. Ако пчелите изчезнат, ще изчезне една съществена част от живота на земята. Това каза Сергей Петров от "Истински мед“, който е организатор на Фестивала "Денят на пчелите“, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Пчелите са толкова ефективни в опрашването, че ние сме ги поставили в центъра на аграрната си култура и сме построили хранителната верига около тях, допълни той.

Проблемите в сектора на пчеларството не са малко, призна Сергей Петров.

"Пчелите се отглеждат от пчелари, а когато пчеларите намаляват, изчезва и сигурността за храната на бъдещите ни поколения. Затова проблемът на пчеларите трябва да бъде проблем на всички нас“, подчерта той.

Един от големите проблеми е използването на пестициди в производството на зърнените храни. "Проблемът е в невъзможността да комуникираме между различните участници в селското стопанство“, посочи Петров.

Основният проблем обаче е ниската изкупна цена на готовата продукция. "Имаме една сериозна комплексност и унаследеност. Първоначално продуктът се субсидира и съответно цената му на пазара е по-евтина. Хората свикват, че медът е нещо, което е евтино, и в последствие, когато парите към пчеларите започнат да спират или намаляват драстично, се оказва, че те нямат работещ бизнес модел и съответно цената, на която се изкупува меда, е изключително ниска за тях и не позволява да функционират като земеделски производител“, обясни Сергей Петров.

В момента цената за килограм мед е между 15 и 25 лева, а при директно закупуване от земеделски производители тя е и далеч по-ниска. Според него тя би следвало да бъде над 30 лева.

Каузата на "Истински мед“ е създаде прозрачност и проследимост във веригата на производство и доставки на меда. "Целта е да спестим на потребителите дългия път между кошера и масата, винаги да комуникираме с истински пчелари и да знаем, че 100% от това, което купуват хората, е истинско“, обясни Сергей Петров.

Характеристиките на меда се определят от надморската височина, от растенията, от сезоните. Единственият начин потребителите да бъдат сигурни, че купуват истински мед, е да купуват от сигурен източник.

Когато медът се купува на едро, той често се смесва и в този процес недобросъвестни търговци си позволяват да влагат външни субстанции, които не са мед, и съответно влошават неговото качество. "Това се случва и с голяма част от меда, който е за износ, което пък влошава реномето на българския пчелен мед и българския пчелар“, подчерта пчеларят.

На 18 май за четвърта поредна година ще се проведе Фестивалът "Денят на пчелите“, който традиционно се отбелязва на 20 май. Той ще се състои в Южния парк. Откриването е в 10:00 часа. "Започваме с програми за децата. Ще има куклен театър, викторини, уъркшопи, където запознаваме хората и най-вече най-малките с живота на пчелите отблизо. Една от изненадите е, че ще могат да видят пчели на живо, в защитен стъклен кошер. Ще проведем и семинар с дечицата и ще направи доста игри с награди. Ще правим сапун и свещи от пчелни продукти, а по-мързеливите ще могат да се отдадат на коктейли с вложен мед, бургери и сладоледи“, разказа Сергей Петров.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



23-годишно момиче загина нелепо в любим остров на българите
Дата: 29/05, 11:22

UEFA Шампионска лига остава в ефира на MAX Sport през следващите 3 сезона
Дата: 29/05, 11:20

Как се прави здрав корем
Дата: 29/05, 11:20

Само на 31 години си отиде известен фитнес маниак
Дата: 29/05, 11:17

Кола скъса мантинелата на столичния булевард "България"
Дата: 29/05, 11:13

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия