Глобиха Грета Тунберг


Дата: 08/05, 22:54

Снимка: European Parliament, Уикипедия 

Екоактивистката Грета Тунберг е била глобена в Швеция за неподчинение на полицейски разпореждания, след като през март два пъти е блокирала входовете на парламента, съобщи Стокхолмският окръжен съд, цитиран от Ройтерс. 

Тунберг и още четирима активисти се изправиха пред съда, след като на 12 и 13 март полицията ги отстрани със сила по време на седящи протести срещу последиците от климатичните промени и липсата на политически отговор, който те определиха като бездействие.

На Тунберг е била наложена глоба в размер на 6000 шведски крони (550 долара), съобщи информационна агенция TT, цитирани от БТА. 

21-годишната шведка се превърна във водач на младите активисти за климата, след като започналите през 2018 г. ежеседмични протести край шведския парламент бързо прераснаха в глобално младежко движение с големи демонстрации на различни континенти, отбелязва Ройтерс.

Стокхолмската полиция заяви, че макар активистите да са имали право да протестират пред парламента, те са били отстранени принудително, защото са блокирали входовете на сградата.

Миналата година Тунберг два пъти беше призната за виновна в Швеция за неизпълнение на полицейско разпореждане и ѝ беше наредено да плати глоба. През февруари във Великобритания тя беше оправдана за нарушение на обществения ред, тъй като съдия постанови, че полицията не е имала право да арестува екоактивистката и други участници в протест в Лондон миналата година, припомня Ройтерс.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Юрген Клоп се сбогува с феновете на Ливърпул
Дата: 20/05, 02:10

Червено злато „събужда“ сърцето
Дата: 20/05, 02:00

Реал (Мадрид) допусна равенство, след като водеше с 4:1
Дата: 20/05, 01:07

На 20 май рожден ден има Александра Сърчаджиева
Дата: 20/05, 00:28

20 май 1570 г. - Картографът Абрахам Ортелий издава първия съвременен атлас
Дата: 20/05, 00:09

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия