Благодатният огън тръгна към църквите в страната от синодалния параклис


Дата: 04/05, 22:07

снимка: Булфото

Наместник-председателят на Светия синод Врачанският митрополит Григорий, който е и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол показва благодатния огън.

Той е запазен от миналата година в катедралния храм "Света Неделя" и в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".

Днес благодатният огън бе пренесен в синодалния параклис, откъдето духовниците ще го занесат към църквите в страната, предава epicenter.bg.

Василиева света литургия беше отслужена на Велика събота в столичната митрополитска катедрала "Св. великомъченица Неделя", съобщиха от Софийската митрополия.

Днес e Велика събота - последният ден от Страстната седмица, предшестваща Възкресението Христово. Православната църква отбелязва погребението на Господ Иисус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината. Когато Господ Иисус Христос починал като човек, тялото Му било положено в гроба, а душата Му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. Велика събота е ден, свързан още с оплакването на Иисус Христос от майка Му св. Богородица и от жените мироносици. Гробът Му е запечатан и пред него е поставена стража.

На Велика събота сутринта в храма се отслужва вечерня със света Василиева литургия. Богослужението е възкресно и с тържествен характер, и ни въвежда във великия празник - Пасха. Затова и по време на богослужбата траурното богослужебно облекло на духовниците се заменя с възкресно, а от олтара се разпръскват цветя - символ на приближаващата пасхална радост.

В митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя" богослужението беше възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит (на снимката). Заедно с него съслужиха: архимандрит Василий - протосингел на Софийската света митрополия, архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийската епархия, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Петър Славов, протойерей Димитър Шумов, свещеник Никола Чочев от храмовото духовенство, свещеник Кирил Попов и седмина дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей.

Още от сутринта десетки вярващи дойдоха в църквата и се присъединиха към съботната литургия, която някои наричат "Първо Възкресение". По време на вечернята епископ Поликарп разпръсна от олтара цветя към богомолния народ и така всеки успя да вземе стръкче цвете, и да го отнесе за благословение у дома си. Повечето от присъстващите християни днес приеха светите Тайни, за да могат да бъдат обдарени с Божията благодат и да посрещнат радостния ден на Възкресението Христово.

В края на светата литургия владиката разказа за този ден, в който "мълчи всяка твар", и обясни смисъла на днешните евангелски събития.

"Нека да мислим за вечното и съкровеното, и очистили себе си по този начин, да бъдем наистина достойно встъпили в радостта на Христовото възкресение", благопожела епископ Поликарп.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



бщина Варна се включва в кампанията за борба с хипертонията
Дата: 18/05, 14:30

Гугъл мапс разкри важен детайл за колата на НСО с Кирил Петков
Дата: 18/05, 14:30

Митничари иззеха 6,5 млн. контрабандни цигари на Кулата
Дата: 18/05, 14:23

Цяла Варна говори за тази дупка на Аспарухов мост
Дата: 18/05, 14:17

ЦСКА плати глобата, лицензът на клуба не е застрашен
Дата: 18/05, 14:09

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия