Обявиха важен срок за личните карти преди изборите за хиляди българи


Дата: 14/05, 16:43

Булфото

В ход е организация на звената за българските документи за самоличност във връзка с предстоящите избори за Европейски парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание на 9 юни, съобщиха за "Фокус“ от Областна дирекция на МВР – Кюстендил. Става въпрос за българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, но искат да упражнят правото си на глас в деня на изборите.

В седмицата преди 09 юни, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи -лична карта или личен паспорт, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност или лична карта с изтекъл срок на валидност;

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 07 юни 2024 година, по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват. 

За да бъде издадено удостоверение е необходимо гражданите лично да подадат искане в областните дирекции на МВР от 04 юни до 08 юни,  а удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и избори за народни представители за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта в  звената "Български документи за самоличност“.

В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ и  ОДМВР,  независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация. 

Важно е да се отбележи, че удостоверението се издава за да послужи само пред секционната избирателна комисия и то е валидно за изборния ден – 9 юни 2024 година.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



UEFA Шампионска лига остава в ефира на MAX Sport през следващите 3 сезона
Дата: 29/05, 02:50

Как се прави здрав корем
Дата: 29/05, 02:50

Евродоклад: Водата за къпане в България е сред най-качествените
Дата: 29/05, 02:24

Как да изберем подходящи тапети за стена?
Дата: 29/05, 02:20

Топ 7 позитиви на белите зъби
Дата: 29/05, 02:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия