Доц. Миланов: Имаме грях към преподаването на българския език


Дата: 06/05, 21:27

кадър БНР

Имаме грях към преподаването на българския език и това е моя позиция като преподавател в средното училище. Виждам, че децата се стремят да усвоят правилата, но не могат да ги превърнат в убедителна реч. Учебниците са написани свръхакадемично.  Това каза в интервю пред БНР доц. Владислав Миланов, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Първо трябва да увеличим часовете по български език и литература в средното училище и да накараме младите да се върнат към четенето на художествена литература. Богатството на лексикалната култура ще дойде от художествения текст", сподели доц. Миланов.

Той посочи, че много хора имат по-високи оценки на изпитите по английски от тези по български език.

"Нека учат английски, но никога за сметка на родния си език. Все повече студенти показват по-добра речева култура на английски", аргументира се преподавателят в СУ. 

И е категоричен, "длъжни сме да опитаме, и да покажем на хората силата на българското слово, и да покажем, че не може да има езикова култура, където няма култура. Културата на речта е основата на всяко общество". 

"Всяка нация от зараждането до съвременното развитие се стреми към високите пространства на културата и изразяването. Българският език е минал през сложен исторически развой и ни е запазил като нация и идентичност. Във времена на криза с лекота разрушаваме езиковата норма, единственото езикът може да помогне да запазим човешкото в себе си", коментира доц. Миланов.

Българският език е онази основа, която ни дава самочувствие, че сме хора, които могат да градят един смислен свят, убеден е доц. Миланов. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



ГЕРБ обвини кмета на София за затварянето на Симеоновския лифт
Дата: 19/05, 12:25

Политолог: Опцията „Не подкрепям никого“ ще обере протестния вот на изборите
Дата: 19/05, 12:14

Части от Евксиноград са без вода в неделя
Дата: 19/05, 11:51

Кораб с щети по корпуса акостира във Варна
Дата: 19/05, 11:34

Трети ден на регата "Порт Варна"
Дата: 19/05, 11:24

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия