Случаите на коклюш в Пловдив се увеличават


Дата: 02/05, 21:06

снимка Булфото

Четирима малки пациента се лекуват от коклюш в Инфекциозна клиника в Пловдив, като последният случай е от днес.

„Другите три случая са от миналата седмица, като едното от децата е на три месеца, а другите  са на възраст до 2-3 години. Всички са от Пловдив и в задоволително състояние“, съобщи за „Марица“ доц. Иван Балтаджиев от Клиниката. Децата на лечение са заради тежките пристъпи на т. нар магарешка кашлица. 

„В началото кашлицата е като при обикновена настинка, но след 7-8 дни започва като залп от  кашлечни пристъпи с паузи. При тях децата посиняват и дори могат да спрат да дишат за кратко и това налага да са под лекарско наблюдение“, уточнява доц. Балтаджиев. Той допълва, че са много  болните, които са минали през кабинета на Инфекциозна клиника, но те са на домашно лечение. 

Последната информация от РЗИ-Пловдив, е че случаите на заразени са се увеличили за последните два дни. 

„Пет са новите  проби, доказани с ПСР – тест за коклюш, с което заразените стават 21“, съобщи д-р Таня Учорджиева – началник на отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ-Пловдив. 

Момиче на 11 години от пловдивското училище „Константин Кирил Философ“ е едно от заразените деца, но класът няма да се карантинира тъй като то не е посещавало учебните занимания от 19-ти април и карантината е изтекла. Другото дете е на 10 години от НУ „Климент Охридски“, което последно е било на училище на 26-ти април и класът ще е поставен под карантина за няколко дни след празниците. Другият случай е на майката на заразеното 15-годишно дете от Карлово, която е решила да си направи тест без да има оплаквания, но той се оказал положителен. Жената е на 53 години и е била без оплаквания, но си е направила теста заради болното си дете. 

Положителен се оказал и тестът на мъж на 33 години от Пловдив, който страда от алергия всяка година по това време. Той също е без сериозни оплаквания.

Хоспитализираното в Инфекциозна клиника днес дете е на 4 години. То е без поставени ваксини и на родителите веднага са наложени санкции от РЗИ.

„На родители отказали имунизации се прави акт, ако не поставят на детето си задължителната ваксина. В този случай те са подписали отказ от имунизация при личния лекар, който попълва амбулаторен лист, че детето е здраво, но родителите са отказали да го ваксинират“, уточни д-р Учорджиева. Тя допълни, че все още се очакват указанията от здравното министерство за бременните жени и промените в Наредба 15 за имунизациите, предаде марица.бг.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Над 10 000 дружества и еднолични търговци от Варна вече обявиха доходите си пред НАП
Дата: 17/05, 15:06

БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
Дата: 17/05, 14:58

Румен Радев: Парламентът вероятно ще бъде употребен за предизборна трибуна
Дата: 17/05, 14:52

Нидал Алгафари се захапаха с Иво Сиромахов във Фейсбук за Ергенът
Дата: 17/05, 14:50

Путин: Не се планира превземане на Харков
Дата: 17/05, 14:39

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия