Емил Радев: Политически спекуланти предричаха хиляди мигранти


Дата: 16/04, 20:00

Снимка Булфото, архив

Политически спекуланти всяваха паника, предричайки хиляди мигранти от Австрия, но върнатите в България се оказаха само 69. Това коментира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, като се позова на данните на МВР за периода от 1 януари до 5 март 2024 г., съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

„С новия пакт за миграцията и убежището интересът на държавите на първа линия в ЕС, каквато е България, ще бъде защитен“, увери Радев. Разяснявайки правилата, които ще заменят Дъблинския регламент, той изтъкна, че са предвидени механизми за по-стриктен граничен контрол и по-бързо връщане на мигрантите, за които няма основания да получат право на убежище.

„С държави като Пакистан, Индия, Тунис или Бангладеш, където не се води война, но са източник на миграция, ЕС ще сключва споразумения, така че мигрантите, които идват оттам, да бъдат връщани при ускорени процедури. При неспазване на споразуменията ще отговорим със санкции, които могат да се изразяват в спиране на предоставяна помощ или промяна във визовата политика“, обясни Радев.

Той допълни, че до връщането си в страните на произход икономическите мигранти ще бъдат настанявани в центрове от затворен тип и няма да могат да се движат свободно из ЕС.
Евродепутатът обърна внимание и на механизма за солидарно разпределяне на мигрантите при нов голям натиск.

„В това отношение регламентът за действие при кризи е много важен за страните, които първи поемат удара на мигрантската вълна, макар и да не среща разбиране в държави като Полша и Унгария. Те разчитат, че са встрани от мигрантските потоци, но когато руската военна агресия срещу Украйна насочи към Полша не само украинци, а и хора от Средна Азия например, видяха, че няма застраховани“, отбеляза Емил Радев, дискутирайки темата при срещите си с членове на организациите на ГЕРБ във варненските райони „Младост“ и „Аспарухово“. 

В отговор на въпросите за присъединяването ни към Шенген и по суша евродепутатът прогнозира, че Австрия няма да вдигне ветото си преди парламентарните избори, които ѝ предстоят през есента. 

„Бившият премиер Николай Денков бламира собствения си вътрешен министър, искайки оставката му две седмици преди Съвета на ЕС да се произнесе за приемането ни в Шенгенското пространство. Няма как това също да не повлияе, въпреки огромните усилия, които положихме, за да спечелим силната подкрепа на Комисията и Европейския парламент“, посочи Радев. Той припомни, че с гласуваната минала седмица резолюция ЕП за пореден път се застъпи за пълноправното ни членство. 

„Липсата на паспортни проверки по вътрешните европейски граници е видимата част на Шенген, но това не изчерпва ползите, които носи. Тази огромна информационна и визова система съдържа данни за издирвани и изчезнали лица, за откраднати автомобили и оръжия, за изгубени документи и пр., което ни позволява по-ефективно да се борим с престъпността и тероризма“, уточни Радев. 

На финалната права на мандат 2019–2024 той представи отчета за дейността си и за каузите, които отстоява като евродепутат. По повод предстоящите евроизбори изрази увереност, че въпреки очакванията за подем на крайнодесните формации в някои държави членки, проевропейските партии отново ще преобладават в ЕП, а ЕНП ще повиши резултата си. „При избори 2 в 1 у нас по всяка вероятност националните теми ще вземат превес и може да изтласкат въпросите за европейските политики в периферията на кампанията, но те са не по-малко важни за бъдещето ни“, заяви евродепутатът, като подчерта, че около 80% от новото българско законодателство на практика идва от ЕС. 

„Затова е важно България да има силен глас в ЕС и интересите ѝ да бъдат защитени при изработването на общоевропейската правна рамка. Неслучайно винаги съм търсил широка подкрепа по темите, които са значими за страната ни, и се радвам, че с българските ми колеги от другите политически групи в Европарламента доказахме, че умеем да загърбваме различията си, за да водим общи битки в защита на националните ни приоритети“, добави Радев.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Велики вторник! Добрите дела носят късмет цяла година
Дата: 30/04, 02:00

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution
Дата: 30/04, 01:50

Новооткрит 3D колаген задвижва ставите
Дата: 30/04, 01:40

НСИ: Населението на България продължава да намалява и да застарява
Дата: 30/04, 01:351 Коментар

На 30 април рожден ден има Васил Василев-Зуека
Дата: 30/04, 01:16

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия