Илияна Йотова: България се размина на косъм от безпрецедентна конституционна криза


Дата: 16/04, 19:59

Снимка Президентство

„Конституцията не е набор от думи, а философия на управление, на регулиране на обществените отношения, на стабилността на държавата. Поредните предсрочни парламентарни избори показват, че дяволът е не само в конституционните промени, а в невъзможността на тези, които сме избрали, да претворяват основния ни закон в практиката. В Търновската конституция беше поставено началото на четирите начала – свобода, равнопоставеност, самоопределение, сигурност. Добре е често да се връщаме към тези редове.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на тържественото събрание на Съюза на юристите в България по случай Деня на Конституцията и професионалния празник на юриста, съобщават от Президентството. „Вярвам много във вашата дейност, авторитет, професионална чест – вие сте призвани да браните правото от многото нечисти ръце, които му посягат“, поздрави Йотова присъстващите, предава novini.bg.

„Прекланяме се пред бащите на българската държавност, които поставиха стабилните ѝ основи с приемането на първата българска конституция – Търновската на 16 април 1879 г. Дължим почит и към тези, които през 1991 г. създадоха и утвърдиха основния закон на страната. Избраниците в Седмото велико народно събрание поеха своята отговорност, бяха с различни виждания, спореха, но имаха една отправна точка – България да се движи напред“, посочи вицепрезидентът.

„Водени от стремежа да рушат всичко преди тях, но без ясната мисъл какво ще съградят, водени от прекомерната амбиция „власт на всяка цена“, дори с цената на поругана Конституция – днес едни хора, с доста по-различен светоглед и доста съмнителни професионални качества, промениха българската Конституция за шести път, не се посвениха и да посегнат върху държавността“, подчерта Илияна Йотова. Тя изтъкна, че основната функция на Конституцията е да осигури стабилност на правовия ред и всяко конюнктурно посегателство, всяко прибързано действие, нечутите професионални становища, нечутото мнение на българските граждани са удар върху държавността.

Вицепрезидентът посочи, че предупрежденията на юристите към политиците за последните конституционни поправки са били правилни. „България се размина на косъм от безпрецедентна конституционна криза – невъзможност да се назначи служебно правителство, следователно невъзможност да се насрочат предсрочни избори. Бъдещето ще покаже дали този трус се е разминал. Факт е обаче, че всеки ден ни изненадват нови кризи“, подчерта Йотова.

Вицепрезидентът изрази опасение, че заради прекомерна употреба девалвира идеята за съдебна реформа. „Тепърва предстои да видим конкретните приложения на промените в частта „Съдебна власт“, за чиито потенциални опасности от допълнителна политизация на съдебната система Съюзът на юристите също предупреждаваше“, посочи Йотова. Тя подчерта, че неспирните скандали в съдебната система сериозно разколебават доверието на гражданите в повелята на чл. 117, ал. 1 от Конституцията: „Съдебната власт защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата“.

В приветствието си вицепрезидентът припомни част от процеса по приемането на Търновската конституция преди 145 години. „На 10 март 1879 г. събранието пристъпи към разглеждането на Конституцията. Д-р Стоилов предлага комисия от 15 души, която да даде „точно мнение за главните мисли, които са в основата на устава, да ги извади наяве, да ги освети с науката и опита от живота“. Дядо Славейков е против създаването на комисия. „Нашите комисии се разкомисват“, реагира той. Приема се предложението на д-р Стоилов и 15 души застават с имената си в много напрегната обстановка, разделено събрание, с цялата си отговорност за това как ще изглежда бъдещата Конституция“, заяви Илияна Йотова и подчерта, че 145 години по-късно тези, които направиха последните поправки в Конституцията, обясниха на българския народ, че не помнят кой ги е предложил и написал.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Баскетболният Черно море Тича се срина в Плевен
Дата: 29/04, 21:53

Освободиха Жерар Депардийо
Дата: 29/04, 21:48

Цените на горивата тръгнаха нагоре
Дата: 29/04, 21:37

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution
Дата: 29/04, 21:30

Политолог: Какъв ден - ъндърграундът доминира новините в държавата
Дата: 29/04, 21:28

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия