Западни пенсионери изкупуват имоти по Черноморието ни


Дата: 07/07, 17:26

Булфото

Германци в пенсионна възраст активно купуват ваканционни жилища по българското Черноморие и донякъде запълват отлива на руснаци от пазара на имоти. Това отчитат брокери и по Южното, и по Северното Черноморие.

Германците, както и другите чужденци с летни имоти у нас, предпочитат затворени комплекси главно заради сигурността, свързана с денонощната охрана и поддръжката на общите площи, пише segabg.com.

По Северното Черноморие освен от Германия, чести купувачи на ваканционни жилища са и пенсионери от Франция, Италия, Нидерландия. На юг по-често се срещат поляци и чехи.

Купувачите от Украйна също са немалък дял на пазара на имоти, въпреки че голяма част от украинците предпочитат да наемат жилища с надежда да се приберат в родината си, коментират брокери.

Доминиращите играчи на пазара на имоти по морето обаче са българите - около 50-60% от новите купувачи. При това предимно млади хора на възраст 30-45 г. Те купуват ваканционни имоти главно с кредити и само 15-20% - с готови пари, като това основно са българи, живеещи и работещи в чужбина и събрали капитал.

"Ръстът на цените на ваканционни жилища съществено изостава от този на жилищата в големите градове. По тази причина напоследък ваканционни имоти се купуват като първи дом", коментира пред БТА брокерът Атанас Аргиров. По думите му докато цените на жилищата в големите градове са нараснали с 60% в последните две години, то при ваканционните имоти увеличението е с 25%.

Украинският пазар безспорно е фактор в Бургас с дял от около 30% от сделките, казва Калчева. Поморие е притегателен вече и за поляци и немскоговорящи чужденци.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Бедствено положение в Стара Загора заради огнената стихия
Дата: 15/07, 22:00

Във вторник градусите достигат до 42°
Дата: 15/07, 21:46

Пернишко село е без вода в продължение на три дни
Дата: 15/07, 21:32

Огромен пожар край Стара Загора. Обявиха бедствено положение
Дата: 15/07, 21:15

Христо Панчугов: С мандатите се приключи
Дата: 15/07, 21:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия