Отиде си легенда на българската художествена гимнастика


Дата: 09/05, 14:59

Булфото

Тя бе първата българка с медал от Световно първенство по художествена гимнастика

Българската федерация художествена гимнастика с прискърбие съобщи, че вчера на 88-годишна възраст е починала Юлия Трашлиева, предаде  24chasa.bg.

Трашлиева е първата българка с медал от Световно първенство по художествена гимнастика – още на I-вия шампионат през 1963 г. в Будапеща печели индивидуално 2 бронзови медала (в многобоя и на обръч).

Юлия има важен принос за развитието на художествената гимнастика в България като треньор на националния отбор и треньор в столичното спортно дружество „Спартак“, впоследствие „Левски - Спартак“. Тя ръководи българския ансамбъл от шест гимнастички на Световното първенство през 1967 г. в Копенхаген, където печелят бронзови отличия. Случаят е известен като „Скандалът в КБ Хален“ поради това, че българките печелят най-високата оценка от всички участващи отбори за съчетанието си с обръчи, която обаче е намалена с цяла половин точка под претекст, че диаметърът на обръчите им е с един сантиметър повече от допустимото. Въпреки това, българките се нареждат на трето място в крайното класиране и печелят бронзовите медали след СССР (златен) и Чехословакия (сребърен). Те стават любимки на публиката, която става на крака, за да ги приветства по време на награждаването им.

Две години по-късно, през 1969-а във Варна, българският ансамбъл (Вера Маринова, Стела Милушева, Соня Пеева, Виолета Еленска, Богдана Тодорова и Деспа Кателиева), воден от треньорките Юлия Трашлиева и Лилия Мирчева, печели първата световна титла за България при ансамблите.

Трашлиева е носителка и на почетните звания: „Майстор на спорта“, „Заслужил майстор на спорта“, „Заслужил треньор“, „Заслужил деятел на физическата култура".

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



България днес: Ясно е кой е поръчал Алексей Петров, не е ясно защо
Дата: 20/05, 11:39

Учени от БАН с негативен доклад за финансите ни
Дата: 20/05, 11:35

Вицепрезидентът на Иран ще изпълнява функциите на президент
Дата: 20/05, 11:35

Тяло на млад мъж е намерено на пътя между Стара Загора и Нова Загора
Дата: 20/05, 11:321 Коментар

Поне 6 дрона са ударили рафинерията "Славянск" в Краснодарска област
Дата: 20/05, 11:281 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия