РЗИ съобщи годна ли е за пиене водата във Варненска област


Дата: 16/08, 17:33

Булфото

От 1-ви до 15-ти август, Регионалната здравна инспекция /РЗИ – Варна/ е изследвала 13 проби за микробиологични показатели при консуматорите на вода от централно водоснабдени 13 на брой населени места в областта. Резултатите са отлични и не показват отклонения от изискванията на Наредба №9, която определя стандартите за качеството на водата, предназначена за  питейно-битови цели, предаде Фокус.

В цялата област Варна има 11 населени места с въведено режимно водоснабдяване. Това са селата Зорница, Любен Каравелово, Доброглед, Долище, Слънчево, Припек, Бенковски, Садово, Аврен, Крумово и с.Новаково.

РЗИ е изследвала и 18 проби за физикохимични показатели на водата, отново от консуматорите от централно водоснабдени населени места. Резултатите показват, че единствено водата в с. Зорница е отчела нитрати 55 мг/л, при норма – 50 мг/л.

Не са установени заболявания, предавани по воден път.

Здравната инспекция предупреждава, че питейната вода със съдържание на нитрати над максималната стойност по наредба №9 не се препоръчва за пиене и приготвяне на храна за бременни жени, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и панкреаса. На сайта на РЗИ-Варна, в раздел "Здравна информация" е поставена информация за въздействието на нитратите върху здравето на хората.

Кметовете на общини следва да уведомяват своевременно РЗИ-Варна за въведените със заповед временни режими на водоснабдяване в населените места.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Наказаха медицинска сестра, тормозила дечица в забавачка в Търговище
Дата: 11/09, 16:23

Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 11/09, 16:20

PINOMM – Софтуер за фактуриране
Дата: 11/09, 16:20

Аламанов: Ако имахме нормална прокуратура, безобразията на "Възраждане" щяха да са спрени отдавна
Дата: 11/09, 16:18

Божков: Доган има грехове
Дата: 11/09, 16:13

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия