Евронюз: Очаква се твърд отговор от ЕС срещу България заради руския закон


Дата: 16/08, 20:15

Пиксабей

Изпълнителната власт на ЕС вече е предприела правни действия и е изтеглила средства от Унгария за подобен закон.

Няма причина най-изостаналата страна България, чиято икономика зависи от милиардите от ЕС, да очаква нещо различно.

Вдъхновен от предвоенна Русия закон от 2013 година, забраняващ "пропагандата" на LGBTQ+ в българските училища, предизвика възмущение от правозащитни групи в Европа, които казват, че законопроектът е маскирана атака срещу правата на човека в Европейския съюз, пише Евронюз.

Тези групи призовават Европейската комисия бързо да започне процедури за нарушение за това, което смятат за нарушаване от страна на София на ценностите, които обвързват заедно 27-те страни-членки на блока.

Говорител на Европейската комисия потвърди в изявление за Euronews, че комисарят по равнопоставеността Хелена Дали е изпратила писмо до българския министър на образованието и науката Галин Цоков на 13 август с искане за допълнителна информация относно законодателството.

Комисията "ще анализира дали законодателството е в съответствие със законодателството на ЕС", добави говорителят.

Законопроектът изменя предишен закон за образованието и прави незаконно „насърчаването“ на идеи и възгледи, „свързани с нетрадиционната сексуална ориентация и/или определянето на полова идентичност, различна от биологичната“.

Българските депутати приеха и друга поправка, която определя "нетрадиционната сексуална ориентация" като "различна от общоприетите и утвърдени представи (...) за привличане между лица от противоположния пол".

Законовите промени бяха внесени от крайнодясната и проруската партия Възраждане или Възраждане, която седи заедно с Алтернатива за Германия (AfD) в новосформираната група Европа на суверенните нации (ESN) в Европейския парламент.

Изненадващо партиите от политическия център подкрепиха този ход, включително свързаната с Европейската народна партия партия ГЕРБ, либералната ДПС и социалистическата БСП.

Законопроектът беше приет с голямо мнозинство със 159 гласа "за", 22 "против" и 12 "въздържал се", като президентът на България Румен Радев даде своя печат в четвъртък, въпреки молбите на гражданското общество за неговото вето.

България постоянно се нарежда сред страните с най-лоши резултати в ЕС в защитата на правата на ЛГБТК+ хората и не успя да отговори на решение от 2023 г. на Европейския съд по правата на човека, което я призовава да признае законно еднополовите връзки.

ЛГБТК+ общността направи „изкупителни жертви“

Критиците казват, че това е поредна неуспех за свободите на ЛГБТК+ в България и челна атака срещу принципите на правата на човека и човешкото достойнство, залегнали в правото на ЕС.

Неправителствената организация ILGA-Europe призова за твърд отговор от Брюксел и страните-членки на ЕС.

„Тъй като законът сега влиза в сила, от решаващо значение е ЕС и неговите държави-членки да реагират силно, като осъдят законодателството и упражнят натиск върху българското правителство да преразгледа позицията си и да смекчи вредните последици от закона“, Белинда Диър, старши застъпник Служител в ILGA-Europe, каза пред Euronews.

„Настоятелно призоваваме Европейската комисия да започне процедури за нарушение, тъй като тук има явно нарушение на законодателството на ЕС и договорите на ЕС“, каза Реми Бони, изпълнителен директор на правозащитните групи Forbidden Colours, пред Euronews, добавяйки, че правото на децата на достъп „всеобхватно, безопасно и информативно сексуално образование“ е заложено на карта.

Той също така предупреждава, че това сигнализира, че България дава приоритет на „руските ценности пред европейските“, като законът очевидно е вдъхновен от законопроект от Москва от 2013 г., забраняващ гей пропагандата в класните стаи.

„Много ясно е, че това, което Русия въведе през 2013 г., е това, което България въвежда днес. България следва руската книга за изкупителна жертва на ЛГБТИ хората“, каза Бони.

Унгария също беше обвинена в копиране на руския закон през 2021 г., като неговият „Закон за закрила на детето“ ограничава изобразяването на ЛГБТК+ хора в училищата.

Законопроектът имаше за цел да ограничи излагането на децата на материали, които „насърчават“ хомосексуалността, смяната на пола и LGBTQ+ общността в класните стаи и медиите.

Той видя Брюксел да предприема правни действия срещу Будапеща, като 15 страни от ЕС подкрепят случая . Към днешна дата изпълнителната власт на ЕС задържа близо 12 милиарда евро от отпуснатия на Унгария дял от кохезионните фондове и по-голямата част от плана за възстановяване и устойчивост на стойност 10,4 милиарда евро заради редица нарушения на върховенството на закона, включително Закона за закрила на детето.

Европейската комисия отказа да коментира, докато законопроектът не стане закон, но говорител каза миналата седмица, че изпълнителната власт остава „непоколебима в ангажимента си за справяне с дискриминацията в равенството и предизвикателствата, пред които са изправени ЛГБТИК лицата“.

„Имаме ясна позиция относно недискриминацията и се застъпваме за съюз, в който можете да бъдете това, което сте“, добави говорителят.

Политически крах за София

България е потопена в политическа парализа след неуспешните избори през юни, като миналата седмица президентът Радев избра Горица Грънчарова-Кожарева за съставяне на служебно правителство.

Съществуват опасения, че законът срещу ЛГБТК+ е въоръжен като изборен инструмент, докато страната се подготвя за поредните предсрочни парламентарни избори през октомври, седмите избори за малко повече от три години.

Всякакви натиск от страна на Брюксел за закона биха обтегнали отношенията й със София и допълнително биха провалили проточилата се кандидатура за присъединяване към еврозоната. По-рано страната отмени целта за януари 2024 г. официално да се присъедини към валутата на блока.

Бони каза пред Euronews, че правозащитни групи също ще искат замразяване на еврофондовете за България в областта на образованието и културата, включително фондовете по Еразъм+.

Самата еврокомисарка по образованието и културата Илиана Иванова е родом от България и партия ГЕРБ, чиито депутати подкрепиха с голямо мнозинство законопроекта.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Иран отрече да е доставял ракети на Русия
Дата: 11/09, 17:111 Коментар

Проф. Денчев: Доган не оправда очакванията ни
Дата: 11/09, 17:07

Тръмп се оплака: Дебатът с Харис беше нагласен
Дата: 11/09, 16:502 Коментара

Ето го новия Airbus А220 на "България он ер"
Дата: 11/09, 16:411 Коментар

Кадри от бедствието в Белослав
Дата: 11/09, 16:38

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия